SDA Zenica o betoniranju privatnih dvorišta na području Puhovca

Dana 14.06.2018. godine je Gradska uprava Zenice dala saopštenje za javnost kao odgovor na saopštenje za medije Vlade ZDK od istog datuma. U tom saopštenju je, između ostalog, navedeno: „Gradsku upravu Zenice iznenađuje da Vlada Zeničko-dobojskog kantona i premijer Galijašević ne poznaju Zakon o građenju. Neprihvatljivo je da institucije izvršne vlasti ne znaju, da za izvođenje bilo kakvih radova trebaju imati građevinske dozvole“, -podsjeća u današnjem saopštenju Stranka demokratske akcije Zenica.

Nedavno je u mjestu Puhovac izvršeno betoniranje puta na privatnoj parceli k.o. Puhovac, k.č. broj 1168/6 što je privatna parcela porodice Pašalić. Dužina puta je oko 80 metara, širina oko 3 metra. Betoniranje je izvršeno iz sredstava Budžeta. Mještani postavljaju pitanje koliko je koštala izgradnja navedenog puta, da li je i kako je Gradska uprava izdala urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu kao investitor na privatnoj zemlji. Mještani znaju da je navedeno betoniranje privatne avlije urađeno glasačima Fuada Kasumovića budžetskim sredstvima. Kako je podobni izvođač radova mogao izvoditi radove bez građevinske dozvole i kako su podobni a nestručni kadrovi Gradske uprave mogli uvesti u posjed izvođača radova bez potrebne urbanistiko-tehničke dokumentacije. Iznenađuje da Kasumović i Gradska uprava ne poznaju Zakon o građenju. Neprihvatljivo je da institucije izvršne vlasti „ne znaju, da za izvođenje bilo kakvih radova trebaju imati građevinske dozvole“ (citat s početka teksta). I to samo za privatne interes, na privatnoj zemlji što je ogromna razlika u odnosu na gradnju puta koji je uništen poplavama.

Iz javnih podataka Federalne geodetske uprave se jasno vidi da se radi o privatnoj parceli u k.o. Zenica, k.č. Puhovac, broj parcele 1168/6, – navodi SDA Zenica u današnjem saopštenju za medije.