BiH u svjetskom vrhu po konzumiranju duhana

Bosna i Hercegovina je među prvih 20 država na planeti po konzumiranju duhanskih proizvoda.

Među pet država svijeta s najvećom potrošnjom cigareta po glavi stanovnika je Makedonija, a godišnje stanovnik te zemlje ispuši čak 2.785 cigareta!

Odmah iza nje je Albanija, sa 2.491, a nešto iza njih na svjetskoj listi su Srbija i Bosna i Hercegovina, izvještava „Tobacco Atlas“ (TA), organizacija koja prati potrošnju ove vrste proizvoda u svijetu, piše “Avaz“.

U Srbiji je prosjek 1.899 ispušenih cigareta po stanovniku, dok se u BiH godišnje ispuši 1.767 cigareta po glavi stanovnika. Ističe se i da je u protekle dvije dekade prisutan trend smanjenja konzumiranja duhana u našoj zemlji. Iako nije drastičan, pad je uočljiv i premašuje pet procenata. Ipak, nešto malo manje od 50 posto ukupnog stanovništva BiH registrirani su pušači. Među njima je i najmanje 3.000 djece do 14 godina.

Zanimljivo je da u susjednoj Hrvatskoj potroše „tek“ 1.579 cigareta godišnje po stanovniku.

Svake godine „Tobacco Atlas“ objavljuje listu od 184 države svijeta i upoređuje trendove na tržištu.

Prema njihovoj analizi, u protekle dvije decenije Makedonija je jedna od rijetkih država svijeta gdje je zabilježen rast konzumenata cigareta. Raste i procent oboljelih od bolesti koje prate ovu lošu naviku, posebno od raka pluća. Po broju oboljelih i umrlih od te bolesti Makedonija je na četvrtom mjestu svjetske liste!

8.595 ljudi u BiH godišnje umre od posljedica pušenja

1,72 posto pušača u našoj zemlji su djeca od 10 do 14 godina

2,14 milijardi cigareta proizvedeno je u BiH 2016. godine.