FOTO: Održan tradicionalni „Abakusov festival kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi“

Pred punom salom roditelja, rodbine, zvanica i gostiju velike scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, u subotu je održan ovogodišnji „Abakusov festival kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi“ s ciljem slavljenja uspjeha, napredovanja i talenata djece, kao i uspješnog rada Privatne predškolske ustanove i ustanove za boravak djece školskog uzrasta  „Abakus“ Zenica.

Zaposlenici i oko devedesetero djece iz „Abakusa“, jaslica, vrtića i produženog boravka, pripremili su zanimljiv i kvalitetan program, gdje su prezentirali svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente. Sve je izgledalo kao u bajci, jer se scena šarenila od svjetlosnih efekata, kostima, scenografskih elemenata, djece i zaposlenih „Abakusa“.

Program su svečano otvorili najmlađi i najslađi, polaznici jasličkog programa, koji su sa svojim roditeljima izveli izveli tačku „Kad si sretan“.

Publiku je do suza nasmijala izvedba igrokaza „Jabuka“ koji govori o komšijskim odnosima, a izveli su ga u narodnoj nošnji polaznici produženog boravka.  Školarci su još izveli igrokaze „Najljepši cvijet“ i „Od korice do police“, plesnu tačku „Witch doctor“, recitaciju „Dječije nebo“, a horski su otpjevali pjesmu „Kad muzika svira“. Na ovaj način polaznici produženog boravka su proslavili svoje uspjehe u školi, te obilježili početak raspusta u okviru kojeg će imati drugačiji program u „Abakusu“, koji će biti usmjeren više na učenje kroz igru, igru i odmor.

Pored mlađe i starije jasličke grupe i produženog boravka u „Abakusu“ djeluju dvije vrtićke grupe, mlađa i starija.

Starija vrtićka grupa je izvela veoma inovativan i humurističan igrokaz „Crvenkapa i vuk“, gdje se na šaljiv način prikazala obrnuta situacija u odnosu na standardnu „Crvenkapu“, jer se vuk boji strašne Crvenkape. Stariji vrtićanci su još izveli igrokaze „Kriva adresa“, „Učena sova“, recitacije „Bajram“, „Sladoled“, „Suncu je vruće“ i „Moja domovina“. Prezentirajući i upućujući na prave vrijednosti, prijateljstvo, zajedništvo i ljubav, horski su izveli pjesmu „U svijetu postoji jedno carstvo“ i odplesali pjesmu „Ljubav je kad te neko voli“.

Mlađa vrtićka grupa se prvo predstavila plesnom tačkom uz navijačku himnu „Bosna je tu“, gdje su uz mnoštvo navijačkih rekvizita uz dresove  dočarali atmosferu koja vlada na utakmicama naše reprezentacije u fudbalu. Izveli su još igrokaze „Dva leptira“, „Cvijet i bubamara“, „Joj, šala“, „Prijateljstvo“, recitacije  „Smijeh nije grijeh“, „Velik kao dijete“, „Kruška“ i „Djeca rastu“. Horski su izveli pjesmu „Razbolje se lisica“.

Djeca mlađe i starije vrtićke grupe vole da uče engleski jezik što su pokazali uzvedbom pjesme na engleskom jeziku „Johny, johny yes papa“.

Na ovogodišnjem „Festivalu“ gosti su bili djeca i trenerice udruženja „Zumba fitness sa Dilom“ koje su izvele nekoliko koreografija i obogatile dodatno program, te prezentirale prisutnim svoj rad.

Na kraju programa svi predškolci su dobili diplome, a svi polaznici produženog boravka su dobili pohvale za postignut uspjeh u učenju i ponašanju u ovoj školskoj godini.

Počasne titule i nagrade su dobili najbolji od najboljih školaraca. Na osnovu odluke stručnog tima za:

1. „PRIJATELJA GODINE“ proglašen je Eman Kadušić, ,

2. „TALENTA GODINE“ proglašena je Merjem Sivro,

3. „DIJETE GODINE“ proglašena je Sajra Čerim.

Privatna predškolska ustanova za boravak djece školskog uzrasta  „Abakus“ Zenica