VI Refesticon: Otvorena izložba fotografija ,,Kameni spavač” Murata Jašarevića u Crnoj Gori

Izložba fotografija ,,Kameni spavač”, autora Murata Jašarevića, otvorena je u petak, u Galeriji Centra za kulturu, u okviru VI Regionalnog festivala fantastične književnosti “Refesticon”.

Stećci karakterišu istoriju srednjevjekovne bosanske države i susjednih krajeva, a na području današnje Bosne i Hercegovine očuvano je preko 66 hiljada stećaka, u Srbiji i Crnoj Gori oko pet hiljada, a u Dalmaciji do četiti hiljade, – kazao je direktor muzeja iz Zenice, Adnadin Jašarević, predstavljajući izložbu ,,Kameni spavač”.

Murat Jašarević posvetio je dvije decenije velikom pothvatu u nastojanju da fotoaparatom snimi sve bosanske stećke, od Blidinja do Obare. Zenički fotograf je koncipirao izložbu koja prikazuje najznačajnije srednjovjekovne metropole, u dva ciklusa, dokumentarnom i umjetničkom.

Najpoznatiji stećak na prostorima Bosne i Hercegovine je Zgošćanski stećak. Pronađen je u okolini Kaknja, u naselju Donja Zgošća. Na njemu nema natpisa, a zbog izuzetnih ukrasa na stranama stećka neki istraživači, kao što je i Đorđe Stratimirović, pretpostavljaju  da je riječ o grobu Stjepana II Kotromanića, – naglasio je tokom otovrenja izložbe Jašarević.

Sve prisutne na izložbi je pozdravio i direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović, koji je naglasio značaj saradnje muzeja iz Zenice i Radija Bijelo Polje, koji zajednički teže očuvanje i promociji kulturnog nasleđa zemalja regiona.

Podsjetimo, stećak je uobičajeni naziv za kameni nadgrobni spomenik iz srednjeg vijeka na širem području Bosne i Hercegovine, sjeverozapadnim djelovima Crne Gore, zapadnim djelovima Srbije i južnim djelovima Hrvatske.

Iztvor: Radio Bijelo Polje