BNP: Završena prva faza rada na novoj predstavi „Bure baruta“

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica završena je prva faza rada na velikom koprodukcijskom projektu Makedonskog narodnog teatra Skoplje, Skoplje Film Studija i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, čija se produkcija realizira kao rezultat međudržavne saradnje na osnovu Programa kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Makedonije.

Riječ je o dobro poznatom dramskom tekstu Dejana Dukovskog „Bure baruta“ koji režira mlada makedonska rediteljica Nina Nikolić.

BNP Zenica će narednu, 69. umjetničku sezonu otvoriti u četvrtak, 27. septembra, premijernom izvedbom ove predstave, što je nastavak tradicije rada na međunarodnim projektima koji su proteklih nekoliko sezona ostvareni sa festivalima i drugim pozorišnim partnerima iz Belgije, Turske, Švicarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Norveške i Crne Gore.

Makedonska premijera predstave „Bure baruta“ će biti izvedena 24. oktobra u Makedonskom narodnom teatru Skoplje, u sklopu otvaranja Međunarodnog pozorišnog „SKUPI Festivala“, na kojoj su svoje prisustvo već potvrdili premijer i ministar kulture Vlade Republike Makedonije i gradonačelnik Skoplja.

Dramaturginja predstave je Dragana Lukan Nikolovski. Za kostimografiju predstave zadužen je Vedran Hrustanović iz Sarajeva, a za koreografiju belgijski umjetnik Thomas Steyaert. Autor muzike je Igor Kasapović. U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Adis Mehanović, Anđela Ilić, Enes Salković, Miroljub Mijatović, Muhamed Bahonjić, Nusmir Muharemović, Sabina Kulenović, Saša Handžić i Zlatan Školjić, te Dženana Džanić i Kemal Rizvanović, kao gostujući glumci odabrani procesom audicije.