Povećan interes njemačkih kompanija za saradnju sa kompanijama iz BiH

Ilustracija

U Frankfurtu na Majni će se 19. juna ove godine održati četvrta po redu „Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“ sa ciljem organiziranja susreta između predstavnika kompanija njemačke industrije i dobavljača iz zemalja Zapadnog Balkana.

Od ukupnog broja prijavljenih čak jedna trećina firmi su bosanskohercegovačke, a dvije najbolje ocijenjene su iz Bosne i Hercegovine.

Od 112 aplikanta iz Bosne i Hercegovine, 51 su bili uspješni, što je potvrda povećanog interesa njemačke industrije za dobavljače u Bosni i Hercegovini, te Zapadnom Balkanu uopće, navodi se u saopćenju ProCredit Bank BiH čiji je jedini dioničar ProCredit Holding, jedan od partnera projekta.

Konferencija ove sourcing-inicijative za Zapadni Balkan je projekat Saveznog udruženje za upravljanje materijalima, nabavku  i logistiku (BME), Saveznog ministarstva za privrednu saradnji i razvoj (BMZ), Saveznog ministarstva za privredu i energiju (BMWi), te njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK) u zemljama učesnicama.

Dosadašnje inicijative doprinijele su uspostavi poslovnih odnosa za veliki broj njemačkih kompanija kod dobavljača iz Zapadnog Balkana. Shodno tome, cilj je i ovaj put dovesti za stol što je moguće više boljih i kvalitetnijih partnera dvije zainteresirane strane.

Fokus ovogodišnje inicijative je na dobavljačima za proizvodnju metalnih, plastičnih i elektro komponenti i proizvoda za najširi spektar njemačke automobilske industrije.

Sudjelovanje čak 51 preduzeća koja su prošla uspostavljene kriterije upućuje na povećan interes njemačkih kompanija za saradnju sa bosanskohercegovačkim malim i srednjim preduzećima. S druge strane, na osnovu iskustva koje smo stekli u razgovorima sa predstavnicima kompanija ovdje, možemo kazati da je šansa prepoznata i sa bosanskohercegvačke strane. Drago nam je da je 6 naših klijenata uspješno prošlo proces selekcije. ProCredit Bank u potpunosti podržava ovakve inicijative kao partner koji pomaže da kvalitetne kompanije budu na izvoru informacija koje su od izuzetne važnosti za njihovo poslovanje. Stvarni benefit svakog uspješno okončanog razgovora u Frankurtu će biti novi posao, nova saradnja, izvoz i nova radna mjesta. To je ono što nas dodatno motivira da istrajemo u posvećenosti ukupnom razvoju bosanskohercegovačke privrede sa fokusom na razvoj sektora malih i srednjih preduzeća”, ističu u ProCredit Bank BiH.

Kao njemačka banka u Bosni i Hercegovini, zajedno sa partnerom AHK BiH rađeno je na akviziciji i provodile su se konsultacije sa klijentima banke na ovu temu. Tako je održan i sastanak “ProCredit Bank BiH poslovne mreže” sredinom aprila u Banjoj Luci gdje je govoreno o važnosti inicijative i mogućnostima koje sam događaj kao takav daje za privrednike iz Bosne i Hercegovine, zatim kako aplicirati, šta se sve od njih očekuje na razgovorima, itd.

Inicijativom su obuhvaćene kompanije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije.

Izvor: Biznis Info