Vlada ZDK: Na šumski uzgoj izdvojeno više od milion KM

Šumsko-uzgojni radovi u toku 2017. godine izvedeni su na površini od 1.519 hektara, a utrošeno je 1.036.057 konvertibilnih maraka, navodi se u Informaciji o gospodarenju šumama na području Zeničko-dobojskog kantona u prošloj i planovima gospodarenja za ovu godinu.

Da bi se unaprijedilo gospodarenja šumama na području kantona, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je obavezala Javno preduzeće „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići da poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem potpunog ostvarivanja svih planova po šumskoprivrednim osnovama sa posebnim akcentom na ravnomjernu realizaciju plana sječa, biološke obnove šuma, izgradnje šumske infrastrukture i provođenje integralne zaštite šuma, stoji u Informaciji.

Informacija o gospodarenju šumama, koju je usvojila Vlada ZDK, sadrži opšte podatke o šumarstvu, realizaciji sječa za 2017. godinu i plan sječa za 2018. godinu, podatke o šumsko-uzgojnim radovima, integralnu zaštitu šuma i analizu stanja u šumarstvu, saopšteno je iz sjedišta Kantona.