FOTO: Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz godine u godinu provodi akcije edukacije najmlađih kako bi se promoviralo poboljšanje oralnog zdravlja.  Ove godine akcija se provodi u svim predškolskim ustanovama širom Zeničko-dobojskog kantona, a biće obuhvaćeno na hiljade mališana svih dobnih grupa predškolskog odgoja.

Služba za školsku higijenu i Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obilježavaju Svjetski dan oralnog zdravlja kontinuirano među populacijom predškolske djece, sa ciljem da djeci približe značaj oralnog zdravlja.

Djeci je prezentovan značaj oralne higijene, kao i način pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene uz korištenje anatomskog modela vilice i zuba, te razgovor s njima. Također, u svakoj grupi se održi i zanimljiva interaktivna radionica sa djecom namijenjena za ovu svrhu.

Glavni partner u provođenju ovih aktivnosti jeste svjetski poznati brend “Curaprox” (Kuraproks), koji je donirao četkice za sve mališane u vrtićima širom ZDK.

Stručnjaci savjetuju – pravilno i temeljito perite zube četkicom i koristite konac za zube, te rastvore za ispiranje usta. Čistite jezik svakodnevno. Redovno mijenjajte četkicu. Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte grickalice. Odlazite na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Bolesti usne šupljine utiču na cjelokupno zdravlje, jer zdravi zubi su zdrav život.