FOTO: Jelina na Dan mladosti

Zeničko Udruženje Josip Broz Tito obilježilo je danas 25. maj, datum koji je Jugoslavija slavila kao Dan mladosti, obilaskom i polaganjem cvijeća na spomenik Jeleni Radmilović u Banlozima kod Zenice.

Brigadirka Jelena poginula je za vrijeme gradnje prvog kolosijeka pruge Šamac-Sarajevo u Zenici, pa se njen grob obiđe tradicionalno svake godine po nekoliko puta, u aprilu i maju.

Spomenik se nalazi nekoliko stotina metara duž stare željezničke stanice u Jelini. Dugo vremena je bio zapušten i zaboravljen od svih, ali su se članovi ovog udruženja potrudili da ga obnove i učine dostojnim vremena u kojem je živjela.

Postoji nekoliko verzija priče o pogibiji Jelene. Nećemo nikada saznati koja je verzija tačna, ali se vjeruje da je Željeznička stanica Jelina dobila ime po ovoj brigadirki.

Jelina krije tajnu o brigadirki Jeleni

Desetak kilometara od Zenice, tačnije na pola puta između Zenice i Vranduka, nalazi se jedna od bitnijih željezničkih stanica – Jelina.  Zašto baš tu. Dva su razloga. Jedan, jer se tu odvaja kolosijek za Željezaru, a drugi, da stanovnici okolnih sela imaju pristup željeznici.

Izgradnja pruge počela je 1947. godine. Iako se godinama nije ulagalo u infrastrukturu, ovaj objekat prkosi vremenu i krije legendu o jednoj Jeleni.

Prema kazivanjima lokalnog stanovništva, stanica je dobila ime po brigadirki Jeleni Radmilović koja je poginula pri miniranju terena tokom izgradnje pruge Šamac- Sarajevo.

Grob koji se nalazi nekoliko stotina metara niže od željezničke stanice svjedoči o njenoj žrtvi,  a izgradili su ga graditelji pruge Šamac-Sarajevo.

Ipak, pored ove, postoji još nekoliko verzija priče po kojima je stanica Jelina dobila ime.

Prema jednoj do njih Jelena je poginula tako što je skočila sa stijene zbog neuzvraćene ljubavi, dok druga govori da se utopila u rijeci Bosni dok je prala veš. Ne znamo koja je verzija tačna, ali se vjeruje da je ova željeznička stanica dobila ime po mladoj brigadirki.

Jelenin grob se tradicionalno pohodi  1. aprila svake godine, koji se obilježava kao Dan omladinskih radnih brigada.

SNAGA JE NAŠA PLANINSKA RIJEKA, NJU NEĆE NIGDA USTAVITI NIKO, OVAJ JE NAROD UMIRATI SVIKO, U SMRTI SVOJOJ DA TRAŽI LIJEKA. 

Ovo su riječi uklesane na Jelenin grob, koje svjedoče o nekadašnjim vremenima i žrtvi mlade proleterke kojoj je sudbina namijenila da svoj život upravo ostavi na ovom mjestu. (Adisa Sitnić)

foto: Mirza Glavaš