Uhapšeni maloljetnik i 21-godišnjak: Starici upali u kuću, udarili je i oteli 30 KM

Dvije osobe, među kojima i maloljetni O.Š., uhapšene su i privedene, pod sumnjom da su učestvovale u razbojništvu nad 79-godišnjom P.M., počinjenom protekle nedjelje u Ulici Poglavnica u Zenici.

Razbojništvo je počinjeno na način da su dva nepoznata lica pokucala na ulazna vrata kuće vlasništvo P.M., rođene 1939. godine. Kada je žena otključala ulazna vrata, razbojnici su je, uz upotrebu fizičke snage ugurali u unutrašnjost kuće i oborili na pod, zadavši joj nekoliko udaraca u predjelu lica. Izvršili su premetačinu stvari i otuđili novac u iznosu od 30 KM, nakon čega su izašli kroz prozor kuće, udaljivši se u nepoznatom pravcu.

Odmah nakon dojave o izvršenom krivičnom djelu, na adresu je upućena policija i preduzete su opsežne operativne mjere i radnje na rasvjetljavanju izvršenog razbojništva. Saslušano je više osoba i izvršene su operativne provjere na terenu, nakon čega se došlo do saznanja da se u vezu sa izvršenim krivičnim djelom može dovesti maloljetno lice O.Š., iz Zenice. Takođe je utvrđeno da je saučesnik u izvršenju ovog razbojništva bilo lice A.R., rođeno 1997. godine, iz Zenice.

Daljnjim operativnim radom došlo se takođe do saznanja da se lice O.Š. može dovesti u vezu i sa prijavljenim krivičnom djelima teške krađe, počinjene u utorak, 22. maja, oko 9,40 sati, u Ulici Kranjčevićeva broj 8, nad S.J. iz Zenice i teške krađe izvršene isti dan, oko 19,10, u Ulici Fakultetska, nad oštećenom R.G., iz Zenice, presretanjem na ulici i trganjem sa vrata zlatnih ogrlica.

24. maja, oba lica su locirana na području Zenice, lišena slobode i privedena u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad njima zavedena kriminalistička obrada.

Nakon prikupljenih dokaza i obavještenja navedena lice će biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, na nadležnost i daljnje postupanje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-donbojskog kantona.