Reagovanje Gradske uprave i Kabineta gradonačelnika: Pokušaj SDA Zenica da zaustavi napredak grada

Iako su Gradska uprava i Kabinet gradonačelnika Zenice posljednjih mjeseci ignorisali podvale, prevare i spinovanja od strane SDA Zenica i SDA Zeničko –  dobojskog kantona, radi istinitog informisanja sugrađana dužni smo reagovati na saopćenje i novu laž koju je ova stranka “u slobodnom padu”, u utorak, 17. aprila 2018. godine bezuspješno pokušala podvaliti svojim sugrađanima.

U vrijeme dok Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i Gradsko vijeće Zenica predvođeno progresivnim i prozenički orjentisanim strankama i nezavisnim vijećnicima, rješavaju decenijski problem grijanja, stvaraju uslove za privlačenje investitora, uvode reda u sve oblasti života u našoj Zenici, SDA potvrđuje da je retrogradna i da su u pravu vijećnici “Snage centra” koji predlažu, da se jedan od trgova u našem gradu proglasi u “Trg žrtava SDA”.

Njihove tvrdnje da će odlukom Gradskog vijeća Zenica o uspostavi Poslovne zone “Zenica – jug” budžet Grada biti oštećen, u najmanju ruku su neozbiljne. Osim što dolaze iz redova stranke koja je toliko puta, blago rečeno oštetila taj budžet, te optužbe ilustruju elementarno neznanje grupice ljudi koji se ne mire sa činjenicom da su politička prošlost.

Prema arhivi Službe za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenica, lokacija poznatija kao “Antena”, po Urbanističkom planu iz 1984. godine vodi se kao zona rekreativnog područja. Revizijom Regulacionog plana Perin Han rađenoj do 1991. godine, na ovoj lokaciji bila je planirana izgradnja stadiona, hotela, sportsko – rekreativnog centra i pratećih sadržaja.

Što se tiče insinuacija SDA Zenica da se “pretvorba poljoprivrednog u građevinsko zemljište vrši bez standardnih uplata naknade u okviru urbanističkih saglasnosti”, Gradska uprava i Kabinet gradonačelnika Zenice, javnost informišu da u ovom slučaju nema obaveze pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište. To iz razloga, jer je u ranijem periodu (zona nacionalizacije) ovo zemljište proglašeno građevinskim gradskim zemljištem koje ne podliježe plaćanju naknade. Također, Zakonom o građevinskom zemljištu, kompletno zemljište unutar Urbanističkog plana smatra se građevinskim zemljištem.

Nadalje, za SDA je “zastrašujuće da će sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture – pristupni putevi, voda, kanalizacija, struja, telefonski i drugi vodovi)” za Poslovnu zonu “Zenica – jug” ići na teret budžeta. Podsjećamo “vizionare” koji su Grad maksimalno zadužili i doveli u teško stanje, proizvodeći sebi bliske tajkune, a mnogo više obespravljenih i nezaposlenih građana, da je po Zakonu, obaveza Gradske uprave da gradi infrastrukturu i da u fazi izdavanja građevinske dozvole vrši naplatu (UGZ) po stepenu izgrađenosti.

I na kraju, u svome saopćenju. tj. izljevu bijesa zbog nemogućnosti da zaustavi ekonomski i infrastrukturni napredak Zenice, SDA je “zaboravila” građanima kazati istinu, kako osim oko 25 dunuma zemljišta u vlasništvu supruge gradonačelnika Kasumovića, na lokalitetu “Antena” ima još oko 230 dunuma zemljišta u vlasništvu desetina drugih građana i naravno gradskog zemljišta.

“Ublehaši iz SDA Zenica odavno su izgubili kompas i svakodnevno smo svjedoci da na vidjelo izlaze kriminalne radnje njenih kadrova koji su između ostalog Grad milionski zadužili za gradnju GGM-a kako bi kupovali glasače u Kantonu. Kriminal kojeg su radili u mnogim preduzećima, pa i Zenicatransu na kojeg su sada bacili oko, kladionice koje štite kao nacionalni interes, stvari su koje će građanima neko trebati objasniti. Historija će ih pamtiti i kao lica koja zaslijepljena pohlepom, mržnjom i ljubomorom već duže vrijeme pokušavaju kazniti svoje sugrađane, između ostalog i osporavanjem sada već izvjesne Poslovne zone Zenica – jug na koju ćemo biti ponosni i gdje očekujemo posao za oko 2.000 radnika”, komentar je  Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice na saopćenje SDA Zenica. (zenica.ba)