‘Biti daleko’ osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film u New Yorku

Bosanskohercegovački dokumentarni film “Biti daleko” osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na bh. Filmskom festivalu u New Yorku, održanom od 11. do 14. aprila.

To je prva nagrada filma rediteljica Samire Kameli i Zeničanke Sajre Subašić, nastalog u sklopu Laboratorija kreativnog dokumentarnog filma ‘Oslikavanje humanosti’ u organizaciji Pravo Ljudski i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

‘Biti daleko’ prati Samiru, koja dolazi iz Irana u Sarajevo po prvi put da bi snimala dokumentarni film. Pokušava da se poveže sa zemljom i ljudima. Da bi pronašla one koji su doputovali iz dalekih mjesta poput nje, pokušava posjetiti imigracioni centar u Sarajevu, ali sve na šta nailazi su zatvorene kapije.

Nakon što smo u zadnjih šest godina organizirali desetinu škola i radionica kreativnog dokumentarnog filma, te producirali i podržali preko 30 kratka filma mladih autora i autorica iz cijele regije, stiže i međunarodno priznanje poput ovoga. Nagrada za najbolji dokumentarni film u New Yorku dodijeljena je hrabrim mladim autoricama, koje su izašle iz okova forme, i progovorile o jednom od najznačajnijih problema sa kojim se svijet suočava, odnos prema izbjeglicama – saopćili su iz Udruženja Pravo Ljudski.

Laboratorij kreativnog dokumentarnog filma ‘Oslikavanje humanosti’ je edukativna filmska platforma namijenjena mladim bosanskohercegovačkim kreativcima. Laboratorij ima za cilj da istražuje nove dokumentarne forme sa posebnim fokusom na refleksivnom, kolaborativnom filmskom izrazu, istražujući humanost.

Dokumentarni filmovi nastali u sklopu laboratorije trenutno se nalaze na turneji i bit će prikazani u ukupno devet gradova širom Bosne i Hercegovine. (Fena)