Sarajevo: Bivši borci ponovo pred Parlamentom FBiH

Arhiva: protesti boraca

Počelo je okupljanje bivših boraca ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a primjetne su i jake policijske snage. Kako javlja reporter BHRT-a, borci stižu, između ostalih gradova, i iz Bužima, Cazina, Zavidovića, Travnika, Gornjeg Vakufa, Bugojna, Srebrenika.

Saznajemo da danas neće biti tematske sjednice Parlamenta Federacije BiH o zahtjevima boraca, ali je moguće da će članovi Odbora za pitanja boraca razgovarati sa predstavnicma bivših boraca.

“Tražimo izradu i objavljivanje jedinstvenog boračkog registra, ukidanje boračkih organizacija i donošenje jednakog boračkog dodatka. Došli smo da vidimo hoće li zasjedati Predstavnički dom Federalnog Parlamenta i da li će ispuniti ranije dato obećanje da će raspravljati o našim problemima”, kaže za BHRT demobilizirani borac Naim Salihović koji već 11 mjeseci boravi u boračkom šatorskom naselju u Sarajevu.

 

Kako vrijeme odmiče, sve je više bivših boraca ispred parlamenta, a pojačanje stiže i policijskim snagama.

Bivši borci i jučer su demonstrirali ispred skupštinskog zdanja i u jednom trenutku pokušali su na silu ući u zgradu, ali ih je u tome spriječila policija.