SDA Zenica: Najavljena peticija građana protiv izgradnje koridora 5c kroz Nemilu

Ilustracija

Trasa koridora Vc neće proći kroz Nemilu bez saglasnosti lokalnog stanovništva. Ovo je stav SDA Zenice i stav gospodina Miralema Galijaševića, premijera Zeničko – dobojskog kantona i predsjednika KO SDA Zeničko – dobojskog kantona. Ovo nije samo interes i volja 14.000 građana Nemile i ostalih građana koji gravitiraju u ovom području, već i svojevrsno pravno pitanje, saopštava SDA Zenice.

Naime, o ovoj temi nikada nije provedena JAVNA RASPRAVA čime su stanovnici Nemile uskraćeni da izraze svoje mišljenje o trasi koridara Vc, što dovodi u pitanje pravnu valjanost Regulacionog plana, kao i legalitet i legitimitet svih kasnijih odluka i određivanje trase autoputa na ovom njegovom dijelu, navodi se u saopštenju za javnost SDA Zenice.

Građani Nemile imaju pravo na izražavanje svoje slobodne volje i mi ćemo učiniti sve da im to bude omogućeno. Trenutno su pri kraju aktivnosti oko objedinjavanja peticije u kojoj su potpisi građana Nemile i koji traže promjenu Regulacionog plana i izmještanje trase koridiraVc, a koja će ovih dana biti dostavljena nadležnim institucijama. Ukoliko Autoceste Federacije BiH ne obustave aktivnosti na izgradnji autoputa kroz Nemilu, uslijedit će apelacija i zahtijevanje mjere zabrane.

Mi smo odlučni da idemo do kraja. Uz narod smo Nemile i naši stavovi su poznati. Učinit ćemo sve da se ispoštuje volja naroda koja je ujedno i javni interes. Štitit ćemo prava građana uz sva raspoloživa demokratska i pravna sredstva”, izjavio je predsjednik SDA Zenice i zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine, dr. Nezir Pivić.

Podsjećamo da je 6. aprila ove godine premijer Zeničko-dobojskog kantona Galijašević sa predstavnicima Nemilskog područja u Vladi Federacije BiH održao sastanak sa premijerom Fadilom Novalićem, kojem je prisustvovao i Jasmin Bučo, izvršni direktor za projektovanje JP „Autoceste FBiH“.

Na sastanku se razgovaralo na temu trase koridora Vc kroz naselje Nemila. Premijer Galijašević i predstavnici Nemilskog područja su upoznali federalnog premijera Fadila Novalića i direktora Jasmina Buču da stanovnici Nemile izražavaju nezadovoljstvo zbog činjenice da projektovana trasa koridoraVc prolazi kroz samu Nemilu. Prilikom sastanka je istaknuto da trasa koridora Vc neće proći kroz Nemilu bez saglasnosti lokalnog stanovništva, navodi SDA Zenice u današnjem saopštenju za javnost.