Večer tanga i književni susreti ove sedmice u Cabaret Clubu

Ove sedmice, u Cabaret clubu, večer Argentinskog tanga kao i književno veče “Sa spisateljicama na ti”

Tango – misao koja se pleše

Tango je naziv za latinoamerički ples za kojeg većina smatra da je nastao u Buenos Airesu u Argentini. U Evropi se pojavio u 20. vijeku, najprije u Parizu, dok u Londonu još uvijek nije bio prihvaćen zbog previše erotike u svom karakteru. Tek kasnije je zahvatio sve glavne gradove Zapada, posebno evropske centre umjetnosti: London, Prag, Berlin i druge.

Prepun jakih emocija, pored osnovne priče o odnosu između muškarca i žene, u svom najsavršenijem obliku tango govori o životu i smrti. Danas se često karakteriše frazom “ misao koja se pleše”. Tango je i «modus vivendi» jedne subkulture koju je iznjedrila potreba za fizičkom i duhovnom komunikacijom među onima koji se ne mire s ispraznim bivstvovanjem u otuđenosti modernog društva.

Milonga je društveni događaj na kojem se pleše tango. Milonga, za razliku od drugih plesnih okupljanja, ima poseban i striktan kod ponašanja i oblačenja, kao i  vrste i ritma muzike. Svaka milonga, po pravilu, ima i svoje ime, tako da sutrašnja, koja se već treću godinu konstantno održava u Cabaret clubu, u organizaciji braće Petrović, Ivana i Andrije i grupe zaljubljenika u Argentinski tango “TANGO QUIMERA”, nosi naziv “CABARET MILONGA”. Događaj počinje od 21:00 i ulaz je slobodan.

U četvrtak, 19.04.2018. sa početkom od 19:00, u organizaciji Cabaret cluba i braće Petrović, Ivana i Andrije te “Klubom spisateljica“ u okviru zeničkog Udruženja „Futura“ – organizuje književno veče pod nazivom “Sa spisateljicama na „ti“ u djelima autora“, a čestvuju:

Elvira Mehmedić, rođena 1971.g. u Zavidovićima, po zanimanju profesionalni plesno manekenski koreograf. Poeziju i prozu piše još od rane mladosti. Do sada objavila zbirku pjesama „Kad duša govori“ i ratnu novelu “Između ljubavi i rata“. U pripremi je treća zbirka pjesama „Kolijevka sjete“.

Hikmeta Mehić, rođena 1961.g. u Kaknju, Filozofski fakultet završila u Sarajevu. Uspješna majka četvoro djece. Do sada objavila roman „Hodžinica“ i bogatu zbirku od 1000 pjesama. Njeni dramski scenariji su zapaženi i nagrađivani širom BiH i Hrvatske.

Amina Buljubašić, rođena 1975.g. , bavi se istovremeno slikanjem i pisanjem. Do sada objavila dvije zbirke pjesama „Za duše, slične mojoj“ i Obična, a posebna“ , i napravila na desetine izložbi svojih specifičnih slikarskih vještina.

Maida Semić, rođena 1958.g., po zanimanju diplomirani ekonomista –menadžer. Do sada objavila svoju prvu knjigu psiho-terapeutskog sadržaja :“Usred trnja naših grešaka“ – Knjižnica grada Zagreba je predlaže za najbolju nagradu u sklopu šestog festivala_“Miroslav Krleža 2018.“ U pripremi je nova knjiga  „Nedajte nikom da vas gazi“ i zbirka pjesama:“Ja sam u ova zalutala vremena“.

Ulaz i za književno veče je slobodan.