Zenica – uspinjača/žičara za Smetove

Piše: Mirsad Đulbić

MOJ SKROMAN PRILOG PUŠTANJU U RAD USPINJAČE/ŽIČARE U SARAJEVU – PONAVLJANJE POSTA OD PRIJE DVIJE GODINE

VAŽNE NAPOMENE:

1. Projekat uspinjače/žičare za Smetove je davno završen i s polaznom stanicom na Kaberovića polju (nalazi se u JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenice)
2. U NATO kampu Butmir, stoji desetak godina polovna uspinajača/žičara, koju Sarajevo nije željelo, jer, kako kažu dobro obaviješteni, uz nju nisu došli novci za projektovanje i montažu.

……………

Kada smo daleke 1982. godine upisivali novčane priloge za Zimsku olimpijadu u Sarajevu, ZOI 84, bila su brojna obećanja o ulaganju u zenička izletišta. 

Obećanje, koje je tada motivisalo mnoge Zeničane, bijaše kako će nam ZOI 84 izgraditi uspinjaču/žičaru dužine 3,5 km od Ričica do Smetova.

Zauzvrat se očekivalo da tadašnjih oko 48.000 zaposlenika Zenice upiše kroz razne vidove davanja oko 50 miliona US dolara. Očekivanje je prevaziđeno, te su Zeničani upisali 55 miliona US dolara, na slijedeće načine davanja: iz plate, svaki OOUR i RZ, svaka RO, Svaki SOUR, sve osnovne organizacije sindikata, svi kućni savjeti, pa čak i udruženja građana.
Eto, nešto ja ne vidim uspinjaču, a evo kao biva ima slika.

Napraviše nam ruglo od skijaške uspinjače, koja je kratko radila, a sada služi kao strašilo. Čudi me da je nisu demontirali skupljači starog željeza?!

I nešto veoma interesantno: nisu prikazali kao prihode davanja od radnika BiH, pa je ispala kao biva najjeftinija organizacija ZOI u svijetu, a radništvo BiH dalo na opisane načine više od 530 miliona US dolara!!! I prikazali da su poslovali sa dobiti, što nikada nikom nije pošlo za rukom! Treba samo sračunati koliko je koštala gradnja tri naselja sa više od 2.000 stanova, pa skontati.