Penzioneri ogorčeni: Zakon definisao koja kategorija će osjetiti povećanje

Posljednja isplata penzija izazvala je ogorčenje penzionera koji primaju najniže penzije. Značajan broj onih koji su očekivali, nisu dobili povećanje od 5 odnosno 10 posto.

Prema pojašnjenjima iz Federalnog zavoda PIO i resornog federalnog ministarstva novi Zakon o PIO je jasan.

Planirano je povećanje penzija ostvarenih do polovine 1998., odnosno do  kraja 2017. godine, pri čemu odredba Zakona koja to definiše,precizira da se povećavaju zakonski iznosi penzija.

U Federaciji BiH preko 200.000 ljudi prima najniže,odnosno zagarantovane penzije, pri čemu je u njihovim rješenjima iznos od 70 ili 80 maraka, što znači da im se namiruje iznos do 326 maraka.

Povećanje će osjetiti lica koja na rješenjima imaju iznos od 179 maraka ili blizu ovog iznosa, pojasnili su iz Federalnog fonda PIO.

Trenutno je jedino jasno da su povećanje penzija osjetili oni koji imaju rješenja na takozvane zarađene penzije a to je punih 40 godina radnog staža.

Ako je za utjehu, prilikom naredne isplate penzija,početkom maja,trebalo bi doći do povećanja od 2,5 posto po osnovu redovnog usklađivanja i to retroaktivno za mart i april. (Šerif Babić)