Novi doktorski studij na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici

Danas je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića posjetila delegacija Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici: dekan Fakulteta dr. Halil Mehtić, redovni profesor dr. Šefik Kurdić, prodekan za nastavu dr. Mensur Valjevac i sekretar Hasan Mucić.

Sastanku je prisustvovao i direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Ibrahim Begović. Dekan Mehtić je upoznao reisu-l-ulemu s finalnom fazom procedure otvaranja doktorskog studija za predškolski odgoj i socijalnu pedagogiju na ovom fakultetu.

Također, Fakultet otvara i odsjek za inkluzivnu edukaciju, s obzirom na potrebu nastavnog kadra u odgojno-obrazovnom procesu koji sada podrazumijeva inkluziju učenika s teškoćama u redovnoj nastavi.

Ove godine fakultet obilježava 25. godina postojanja, a povodom godišnjice u mjesecu oktobru će se organizirati međunarodna konferencija “Međureligijski dijalog u savremenim izazovima življenja“, s učešćem brojnih znanstvenih radnika iz svijeta.

Delegacija je istakla uspješno potpisivanje protokola Fakulteta i univerziteta u Istanbulu i Ankari radi bolje saradnje u nastavnom i znanstvenom procesu. Također, istakli su problem izgradnje zgrade Fakulteta koja je u svojoj početnoj građevinskoj fazi.

Reisu-l-ulema je izrazio zadovoljstvo aktivnostima Fakulteta koji idu u smjeru praćenja savremenih znanstvenih kretanja i potreba bh društva, te je kazao kako je godišnjica ove visokoškolske institucije važan jubilej za Islamsku zajednicu u BiH, ali i muslimane u cjelini.

Preporod