Sa direktorima javnih preduzeća i ustanova o pogodnostima zdravstvene premije

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, Mirzeta Subašić, razgovarala je sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem i direktorima javnih preduzeća i ustanova, o mogućnostima uvođenja premije zdravstvenog osiguranja ,odnosno kupovine takozvanih zdravstvenih markica.

Jedan od osnovnih razloga za uvođenje ove usluge je slaba naplata participacije i benefiti koje će ostvariti osigurana lica, istakuto je ovom prilikom. Najveću korist od toga svakako ima radno aktivno stanovništvo, jer ta kategorija nije oslobođena plaćanja participacije.

Da je riječ o doborom potezu Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona pokazuje interes iskazan u protekla dva mjeseca, tokom kojih su brojna privredna društva i uposlenici odlučili koristiti ovu uslugu.

Sa kampanjom pod nazivom “Kupi markicu, ne plaćaj participaciju“ danas su upoznati direktori javnih preduzeća i javnih ustanova sa područja Grada Zenica.

U brojne pogodnosti koje pruža dodatno zdravstveno osiguranje mogli su se uvjeriti uposlenici Javne ustanove Centar za socijalni rad Zenica, gdje je od ukupno 51 zaposlene osobe njih 39 kupilo markicu, što je potvrdio direktor ove ustanove, Nebojša Nikolić.

Iznos premije, tj. markice je 20 KM po osiguranom licu, a vrijedi jednu godinu.

Krajnji rok za uplatu premije je 31. mart. (R.Š.)