Dramski i koncertni klasici obilježja ovogodišnjeg programa Zeničkog proljeća

Međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proljeće 2018. biće otvorena 20. marta, tradicionalno na Dan Zenice, a konačna verzija podrazumjeva 35 pojedinačna programa. Više detalja saopšteno je na konferenciji za novinare na kojoj su se obratili članovi Savjeta za kulturu Grada Zenica.

Šef Odsjeka za društvene djelatnosti u gradskoj upravi, Zijad Softić, naglasio je da su u Zeničkom proljeću zastupljene sve kulturne oblasti, od pozorišnih,

muzičkih, likovnih, književnih, muzejskih, te drugih oblasti umjetnosti.

U muzičkom dijelu dominiraju koncerti – Osnovne i Srednje muzičke škole, Gudačkog kvarteta Amas, Kamernog simfonijskog orkestra i Omladinskog hora. Na programu su i koncerti Zlatana Alispahića, harmonikaša iz Livna,

sarajevske Muzičke akademije i Gitarskog tria iz Dubrovnika.

Bosansko narodno pozorište, prema riječima direktora i člana Savjeta, Hazima Begagića, predstaviće se sa 6 tematskih predstava posvećenih Viliamu Šekspiru.

U prvom planu je predstava „Romeo i Julija“, a premijera je 27. marta. Premijera predstave Henrik 5 Dječije omladinske lutkarske scene, najavljena je za 6. april.

U sklopu programa Zeničkog proljeća moći će se pogledati predstave Otelo, u izvedbi teatra Verdi iz Zadra, Magbet, Gradskog kazališta Vinkovci i Kralj Lir, u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo.

Od likovnih programa izdvaja se već tradicionalni „Aprilski salon“, te izložba grupe „Oblik/prostor“.

Ukupan budžet ovogodišnje Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće iznosi 74.000 konvertibilnih maraka.

Otvaranje je 20. marta u Bosanskom narodnom pozorištu, nakon završetka svečane sjednice Gradskog vijeća. (Rešad Šabanović)