Zeničke trudnice traže primjenu zaključka o refundaciji troškova za Clexane

Zeničke trudnice izborile su se krajem prošle godine da se lijek Clexane refundira svim trudnicama u Kantonu koje imaju dijagnozu trombofilije. Izborile su se tako što su protestima uvjerile skupštinske poslanike da donesu zaključak, prema kojem bi stopostotna refundacija lijeka trebalo da je uveliko na snazi. O tome su danas razgovarali predstavnica trudnica i predsjedavajući Skupštine.

„Izražavam brigu prema sebi i svim drugim trudnicama koje imaju dijagnozu trombofilija i da kažem da jedna injekacija Clexane košta 9,40 KM. Trudnica je inicira svakodnevno od prvog dana ustanovljene trudnoće do pete sedmice nakon poroda, što je oko 2.500 do 3.000 KM za jednu trudnicu. Evo ja sam sama od decembra, kada su skupštinski poslanici jednoglasno donijeli zaključak da se refundiraju sredstva za Clexane, potrošila 600 maraka za taj lijek. Refundacije još nema u praksi. Mi se nadamo i očekujemo da će nadležne institucije shodno ovom zaključku, koji ih obavezuje, početi da refundiraju sredstva svim trudnicama u kantonu koje imaju trombofiliju. U Sarajevskom kantonu i Republici Srpskoj se refundiraju sredstva za Clexane i smatram da trudnice u svim drugim dijelovima države imaju pravo da ostvare to pravo. Refundiranje troškova za pomenuti lijek obezbjediće im sigurno mirniju trudnoći“, rekla je Lana Bavčić Jonjić, napominjući da je problem bijele kuge sve prisutniji u našem društvu.

Zašto se lijek još ne refundira pokušali smo saznati od ministra zdravstva, Dragoljuba Brenje. Međutim, on je na putu van granica države. Da li će preporuke odaslane danas iz Kantonalne skupštine uroditi plodom nastojaćemo saznati čim prije.

„U svoje i ime svih skupštinskih zastupnika koji su dali podršku za ovaj zaključak očekujem od zdravstvenih institucija Zeničko-dobojskog kantona: Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja da najkasnije do kraja ovog mjeseca utvrde način, mogućnost i modalitet realizacije ovog zaključka. To znači da se obavezno osiguraju sredstva, odnosno stopostotna refundacija za naše trudnice za lijek Clexane ili drugi lijek istog sastava i dejstva“, izričit je tokom ovog radnog sastanka bio predsjedavajući skupštine ZDK, Jasmin Duvnjak. (Alma Huskić)