Kreho: Skeniranje glasačkih listića predloženo je još 2013. godine

Izjave za medije prilikom stručnog savjetovanja "Stanje izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini: izborni sistem, izborne jedinice, izborna formula, izborni prag, izgled glasačkog listića i raspodjela mandata"

Zenički aktivista i član Akcije građana, Hasan Kreho je predstavnicima Centralne izborne komisije i državnog parlamenta, prije pet godina predložio uvođenje postupka skeniranja glasačkih listića, radi zaštite zakonitosti izbornog procesa u BiH.

Zastupnički dom državnog parlamenta izglasao je danas Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim je između ostalog predloženo uvođenje skeniranja glasačkih listića s ciljem otklanjanja mogućih nepravilnosti prilikom glasanja.

Hasan Kreho, predstavnik Udruženja Akcija građana iz Zenice, predložio je takvo rješenje još 2013. godine, tokom stručnog savjetovanja s temom “Stanje izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini: izborni sistem, izborne jedinice, izborna formula, izborni prag, izgled glasačkog listića i raspodjela mandata”, održanog u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na tom sastanku saopštena je i informacija o formiranju interresorne radne grupe sastavljene od 12 predstavnika domova državnog parlamenta, Vijeća ministara i Centralne izborne komisije BiH, koja će razmatrati sve prijedloge, inicijative i sugestije u poboljšanju izbornog zakonodavstva u BiH.

Hasan Kreho na savjetovanju, novembra 2013. u zgradi Parlamentarne skupštine BiH

Kreho je tada prisutnima, uključujući i članove Centralne izborne komisijie BiH predložio postupak zaštite glasačkih listića, skeniranjem prije ubacivanja u glasačku kutiju.

Uključio sam se aktivno u raspravu druge sesije sa prijedlogom da se glasački listići skeniraju prije nego ih birač ubaci u kutiju za glasačke listiće.

U drugom javljanju za riječ rekao sam da sam protiv zatvorenih listi i da one stvaraju veliku opasnost da predsjednici političkih partija zavladaju institucijama i parlamentima i kontrolom sredstava u budžetima, – ističe Kreho u današnjem saopštenju za javnost, skrenuvši pažnju javnosti na činjenicu da je skeniranje glasačkih listića praksa koja je radi zaštite zakonitosti izbornog procesa mogla i trebalo da bude postupak uveden davno u izbornu praksu u BiH.