INZ-Treći mart Svjetski dan uha i sluha

Svake godine 3. mart se obilježava kao Svjetski dan uha i sluha. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije četiri od 1.000 beba rađaju se sa oštećenjem sluha. Također, svaki deseti čovjek u svjetskoj populaciji pati od nekog poremećaja sluha.

Izlaganje buci može uzrokovati prolazni ili trajni gubitak sluha. Sluh omogućava djetetu da prepozna glasove, zvukove, opasnost, razvije govor, društvene vještine, ličnost, ponašanje, komunicira, orjentiše se. Gubitak sluha, naravno, nema veze s nedostatkom inteligencije, ali može imati negativan uticaj na djetetov razvoj i učenje, posebno u prvoj školskoj godini.

Služba za školsku higijenu i Centar za promociju zdravlja i prevenciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine obilježavaju Svjetski dan uha i sluha. Planirane su aktivnosti koje imaju za cilj da građanstvu približe značaj ovog problema, te da se pruži doprinos razbijanju stigmatizacije osoba koje imaju poteškoće sa sluhom.

Služba za školsku higijenu INZ-a svake godine redovno provodi skrining preglede sluha za sve prvačiće u svim centralnim i područnim osnovnim školama u ZDK.

Tokom 2017. godine pregledano je 3.435 učenika prvih razreda, što čini 94,5% populacije prvačića, u svim centralnim i područnim osnovnim školama na području ZDK.

Od tog broja, kod 88 (2,6%) učenika utvrđen je problem sa sluhom, te su ovi učenici upućeni na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu.

U dosadašnjem radu Službe od 2013./14. do 2017./18. školske godine ukupno je pregledano 15.205 djece, a na dalju dijagnostičku obradu upućeno 387 (2,54%) djece.

Svjetski dan uha i sluha 2018. godine obilježava se kampanjom podizanja svijesti o važnosti očuvanja sluha kroz besplatni pregled sluha audiometrom u svim osnovnim školama za učenike viših razreda i nastavno i drugo osoblje škole po slobodnom izboru.

Vremenski period trajanja pregleda u jednoj školi je dva sata, uz dogovor sa osobljem škole. Ova aktivnost trajat će kontinuirano tokom ovog polugodišta. Do sada je ovom aktivnošću obuhvaćeno više od dvadeset škola i više od 300 osoba – učenika i nastavnika.

Gubitak sluha nema veze sa nedostatkom inteligencije, ali može imati negativan uticaj na djetetov razvoj i učenje, posebno pri polasku dijeteta u školu.

– Praktični savjeti:

-Ne izlažite se zvuku većem od 85 db. Ako ipak morate biti izloženi buci, svakih 15 minuta napravite pauzu u tišini;

-Koristite zaštitna sredstva za uši. Nabaviti ih možete u svakoj apoteci;

-Ako morate povisiti glas da bi vas drugi čuli, znajte da je Vaše okruženje preglasno!

-Nemojte voziti automobil punom brzinom sa otvorenim prozorom;

-Ako vozite motor, obavezno zaštite uši;

-Ako slušate muziku sa slušalicama, nemojte povećavati zvuk preko 60% od maksimalne glasnoće zvuka;

-Nemojte stajati blizu zvučnika ili pojačivača zvuka;

-Odmah rješavajte infekcije uha, otiđite ljekaru;

-Ako primijetite gubitak sluha ili bol u uhu – obratite se ljekaru.

Koliko je sluh važan, shvaćamo tek kad ga (iz)gubimo.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica