Za putnu infrastrukturu na području ZDK 12 miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na Plan zaštite,održavanja ,rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2018. godinu.

Za ove namjene biće izdvojeno 12 miliona konvertibilnih maraka,a od projekata koji se namjeravaju realizovati na području grada Zenica izdvaja se rekonstrukcija saobraćajnica prema Bistričaku,Ovnaku i Babinu.

Za redovno i vanredno održavanje regionalnih cesta predviđeno je 7 miliona,a za izgradnju i rekonstrukciju 5 miliona konvertibilnih maraka.

Direktor Direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona,Refik Zeković,ističe da je na području Grada Zenice planirana realizacija 3 projekta,od kojih se po vrijednosti izdvaja rekonstrukcija puta prema Bistričaku,za što će biti utrošeno blizu 1. 500. 000 KM.

Nakon što se prošle godine pristupilo izradi glavnog projekta,prvi radovi se najavljuju i na regionalnoj cesti R-413-A ,Čajdraš-Ovnak,u vrijednosti od 900. 000 KM ,dok je za rekonstrukciju puta prema Babinu planiran 1 milion KM.

Za razliku od poslova na rekonstrukciji puteva prema Babinu i Ovnaku,gdje se tek treba raspisati javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača,ta procedura je u završnoj fazi za Bistričak.zbog čega u kantonalnoj direkciji za ceste očekuju da bi prvi radovi mogli uslijediti u veoma kratkom vremenskom periodu.    (R.Š.)