Forum građana Zenice: Zašto je KT ZDK obustavilo istragu u vezi zagađenja?

Predsjedništvo Foruma građana Zenice je na svojoj sjednici održanoj 28. februara razmatralo Obavještenje Eko foruma Zenica o Naredbi Kantonalnog tužilaštva ZDK o neprovođenju istrage protiv privrednog društva ArcelorMittal Zenica i njegovih odgovornih lica, zbog krivičnih djela onečišćenja okoliša, jer navodno ne postoje osnovi odgovornosti.

Smatramo da su građani Zenice najvjerodostojniji svjedoci postojanja enormnog zagađenja, koje je drastično veće od dozvoljenog, a što je suprotno svim propisima i evropskim standardima i čije posljedice evidentno utiču na zdravlje i život građana Zenice, saopšteno je danas iz Foruma građana Zenice.

Neshvatljivo je da KT ZDK ne prepoznaje ovo nezakonito ponašanje i ne vidi odgovornost ovog privrednog društva i njegovih odgovornih lica. Sasvim je jasno da ni građani Zenice a ni Eko forum, ne traže zabranu obavljanja djelatnosti ovog privrednog društva, nego njegovo postupanje u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast, te kažnjavanje odgovornih koji su prekršili te propise.

Stoga, Forum građana Zenice podržava Eko forum u ovim aktivnostima i njihovom nastojanju da se poštuju propisi i pravni sistem ove države, navodi u današnjem saopštenju Predsjedništvo Foruma građana Zenice.