Centrotrans povećao cijene prevoza

Kao što je bilo najavljeno, zbog usvajanja Zakona o akcizama na naftu, naftne derivate i lož ulje, kompanija Centrotrans Eurolines je od 1. marta godine počela sa primjenom novih cijena na linijama unutar BiH, koje su uvećane za 5 do 10 posto.

Naime, usvajanjem navedenog Zakona o akcizama došlo je do značajnog povećanja troškova (cijena nafte, guma, rezervnih dijelova itd.) koji bitno utječu na ukupno poslovanje, saopćeno je iz Centrotransa.

“I pored toga što su oba doma Parlamenta BiH donijeli odluku o uvođenju dodatnih akciza, čime je došlo do znatnog povećanja cijene goriva, Centrotrans nije odmah pristupilo povećanju cijena prijevoznih usluga. Očekivali smo da će Ustavni sud BiH, na apelaciju određenog broja državnih poslanika, poništiti navedenu odluku o uvođenja akciza. Također, putem udruženja prijevoznika apelirali smo na općinske, gradske i kantonalne vlasti da, u cilju zaštite standarda najugroženijeg djela stanovništva (učenici, studenti, nezaposleni, radnici u realnom sektoru…), subvencioniraju troškove akciza, te time utječu na visinu povećanja cijena prijevoznih usluga. Na žalost nikakve pozitivne reakcije nije bilo čime je kompletan teret uvođenja dodatniha akciza i povećanje ostalih troškova pao na teret prijevoznih kompanija koje pružaju usluge prijevoza putnika u gradsko-prigradskom, međugradskom i međunarodnom saobraćaju”, navodi se u saopštenju.

Zbog svega navedenog, ističu u Centrotransu, donesena je odluka o korekciji odnosno povećanju cijena usluga prijevoza sa primjenom od 1.03.2018. godine.