BPS Zenica na obilježavanju Dana oslobođenja Mostara od fašizma

Delegacija Gradske i Kantonalne organizacija BPS-Sefer Halilović Zenica i UABNOR Grada Zenica, u subotu 17. februara prisustvovali su centralnoj svečanosti povodom 14. februara, Dana oslobođenja grada Mostara od fašizma.

Delegacije su prisustvovale svečanoj akademiji i programu obilježavanja 73 godišnjice oslobođenja Mostara , koja je održana u Narodnom pozorištu uz obraćanje prof.dr. Zdravka Grebe i podjelu zaslužnih nagrada i priznanja kao i evociranje uspomena na najhrabrije sinove naše zemlje u borbi protiv fašističkog okupatora i za konačno oslobođenje bivše Jugoslavije.

Ovo je bila jedna od istorijskih bitaka za konačno oslobođenje Jugoslavije od neprijatelja i okupatora , kako stranih tako i domaćih.

Na devastiranom Partizanskom groblju u Mostaru, koje je, da se ne zaboravi , proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, u prisustvu nekoliko hiljada antifašista iz svih krajeva bivše Jugoslavije i uz jako i mnogobrojno policijsko obezbjeđenje delegacije Gradske i Kantonalne organizacije BPS – Sefer Halilović Zenica i UABNOR-a Grada Zenice položile su cvijeće, odali zaslužni pomen i sjećanje na poginule oslobodioce i antifašiste sa zadaćom da se zlo fašizma nikada ne zaboravi!

Fašizam i fašistička ideologija nije pobijeđena i svima nam je osnovni zadatak da se ta neman i pošast današnjeg vremena iskorijeni u temelju i da se omogući svim građanima ravnopravnost i nova nada za budućnost. To najbolje osjećaju građani naše Bosne i Hercegovine, koji danas osjećaju i doživljavaju primjenu fašističke ideologije i sa istoka i sa zapada ali i iz struktura političkih elita iz Republika Srpske kao i vladajućih stranaka koje predstavljaju hrvatski narod na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Zato nam preostaje ogromna odgovornost i zadaća da svi zajedno učimo mlade antifašističkom ponašanju i borbi protiv fašizma!

U cilju beskompromisne borbe protiv fašizma i fašističke ideologije BPS-Sefer Halilović kao državotvorna građanska stranka socijaldemokratske orijentacije je osnovana sa konačnim ciljem uspostavljanja Republike Bosne i Hercegovine na temelju odluka ZAVNOBiH-a , Platforme za rad Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnim uslovima, na osnovu međunarodnog priznanja , domaćeg i međunarodnog prava i referenduma kao volje građana, ostvarivanja načela parlamentarne demokratije, vladavine prava, ostvarivanja ljudskih sloboda, socijalne pravde, privatne svojine, uz puno poštivanje nacionalnih identiteta i zalaganja za euroatlanske integracije i regionalni razvoj, uz poštivanje podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

 

Gradski odbor BPS – Sefer Halilović Zenica