Ajša “4kutka”: S maštom i ljubavlju do biznisa

U novom društvenom poretku u kojem je sve manje potrebno proizvodne radne snage, a sve više kreativnosti i snalažljivosti mnogi se ne snalaze. Za vojsku mladih sa fakultetskim diplomama često kažemo da trebaju biti aktivniji u osmišljavanju načina na koje će sebi obezbijediti egzistenciju. Ajša Telalović (26), profesorica predškolskog odgoja i obrazovanja osvojila je prvu nagradu na takmičenju biznis ideja, tako stekla početni kapital i započela posao za koji se školovala – rad sa malom djecom u edukativno-zabavnoj igraonici.

Odmah su svoju šansu Ajša i njen mladić Aldin vidjeli u konkursu Dokukino fondacije za najbolju biznis ideju. Priavili su na ovo balkansko takmičenje ideja na fejsbuku i od 3 nagrađena biznis plana u BiH oni su dobili prvu nagradu – i to onu društvene zajednice, a time i početni kapital za realizaciju svog biznisa.

Ajša je inače diplomirala predškolski odgoj i obrazovanje na Islamskom pedagoškom fakultetu i trenutno je magistrantica u toj naučnoj sferi.

Ova je radionica drugačija od svih drugih. Zbog didaktičkog materijala, prije svega koji omogućava djeci da stalno uče kroz igru. Naziv joj je „4 kutka“. Tri od četiri kutka su namijenjena za razvoj vještina kod djece, tako da ovdje možete pronaći kutak za razvoj predčitalačkih, logičkih, te motoričkih vještina. Četvrti kutak je namijenjen za roditelje gdje se mogu poslužiti toplim napicima, družiti sa drugim roditeljima ili se poslužiti literaturom iz biblioteke,“ pojašnjava Ajša Telalović.

Ajša je o takvom prostoru maštala odavno.

Kažu da nas većina upiše fakultet koji voli. Takav je sa mnom bio slučaj. Oduvijek sam voljela rad sa djecom. Na odsjeku Predškolski odgoj i obrazovanje Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici sam naučila mnogo, ali mi je uvijek nedostajalo više prakse u vrtićima. Zato sam već na prvoj godini počela maštati o jednoj ovakvoj edukativno-zabavnoj radionici. Međutim, ni sanjala nisam da će vrlo brzo nakon što diplomiram (i upišem master studij) uspjeti pokrenuti i taj biznis i taj san,“ priča nam ova simpatična 26-godišnjakinja dok je mališani koje smo zatekli u igraonici „4kutka“ stalno nešto zapitkuju ili joj nešto pokazuju.

Cijena cjelodnevnog, odnosno boravka djeteta onoliko koliko ono želi je svega nekoliko maraka. Pitamo Ajšu neće li je početni entuzijazam napustiti ukoliko se desi da njena poslovna očekivanja ne budu ostvarena, pa da kao mnogi drugi vršnjaci ne pomisli da svoju egzistenciju, dom i porodicu gradi negdje drugdje.

Znate, tek sam na posljednjoj godini studija otkrila koliki sam patriota, i koliko ne želim napustiti svoju domovinu. Tada sam i odlučila da ću tražiti posao i egzistenciju, a ne čekati da posao nađe mene ili da molim i kucam na mnoga vrata. Sretna sam što sam tako brzo uspjela u svojim planovima,“ iskrena je Ajša.

Igraonica „4kutka“ nalazi se u zgradi Akse kod Elektrodistribucije i radi od 10 do 19 sati. (A.Huskić)