Zakon o PIO usvojen u Predstavničkom domu PFBiH

Ako ovaj zakon sutra podrži i većina u Domu naroda, Federacija će konačno dobiti novi Zakon o PIO.

Nekoliko sati je trajala poslanička rasprava o prijedlogu novog zakona o PIO u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije na današnjoj vanrednoj sjednici.

Usvajanju je prethodilo izjašnjavanje o mnoštvu amandmana koje je predlagač sve odbio.

Sindikat je zamjerio predlagaču da novi zakon nema podršku socijalnih partnera i da je zakon loš za radnike realnog sektora koji imaju ispodprosječnu platu u FBiH jer će im penzije biti niske.

U tome su ih podržali opozicioni poslanici.

Vladajući SBB i HDZBiH su najavili podršku novom zakonu, ali uz zaključak koji je predložio Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a, i koji u suštini obavezuje Vladu i Federalni Zavod PIO/MIO da u narednih pola godine preteći provedbu novog zakona pripreme njegove izmjene i dopune i to u “cilju održivog penzionog sistema i otklanjanja eventualnih diskriminatornih odredbi, a posebno onih koje se odnose na radnike koji imaju najniža primanja”, prenosi Oslobođenje.

Zastupnica SBiH-a Azra Hadžđiahmetović, obrazlažući svoje amandmane, kazala je da se novi zakon odnosi na buduće penzionere, te da niko od sadašnjih penzionera izuzev malog broja onih penzionisanih do kraja jula ‘98- i do kraja 2007. neće dobiti povećanje.

Amandmanima je tražila da se izvrši preračun svih penzija, kao vrijednost opšteg boda uzme 13KM, ali i da se maksimalno smanjenje za odlazak u prijevremenu penziju ograniči na 20 posto.

I ovi amandmani Hadžiahmetović koje je, kako je rekla, predložila kao ekonomistica, su odbijeni.

Sjednica je danas počerla sa sat zakašnjenja. Ispred zgrade Parlamenta FBiH još traju protesti predstavnika Sindikata i demobilianih boraca.