Hasan Kreho prije punih godinu dana upozoravao na štetnost predloženih rješenja u novom Zakonu o PIO

Zenički aktivista, Hasan Kreho, podsjeća da je prije punih godinu dana, sam protestujući satima pred zgradom Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, na istom mjestu na kojem je danas nekoliko stotina članova Saveza samostalnih sindikata BiH upozorilo na štetnost predložene verzije novog Zakona o PIO, ukazivao na loša rješenja predviđena istim tom zakonom po radnike u realnom sektoru, ali da ga tada niko nije slušao.

– Mi smo od penzije napravili socijalu. A penzija nigdje nije socijala, već zakonom ostvareno pravo. Meni se sa moje platne liste svaki mjesec skida za penziono osiguranje. Nažalost, od toga neću imati velike koristi, – kazao je tada Kreho za novinsku agenciju Patria.

– Toga dana, 12. januara 2017., lično sam vidio kako na pauzama 16. sjednice Doma naroda (na kojoj je nacrt ovog zakona razmatran) izlaze iz zgrade Parlamenta Federacije BiH, sa navedene sjednice, sindikalni funkcioneri Bajro Melez i Ismet Bajramović, koji su tek skoro shvatili prevaru radnika na koju sam ja upozoravao.

Žalosno je da predstavnici Sindikata, koji su učestvovali na sjednicima Ekonomsko-socijalnog vijeća, nisu reagovali nego su šutili i dozvolili da tekst Nacrta Zakona o PIO /MIO, Vlada Federacije BiH uputi u parlamentarnu proceduru, – smatra Hasan Kreho.

– Sindikat koji danas protestuje ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH ima problem, zbog “naknadne pameti” svojih sindikalnih funkcionera, koja skupo košta radnike iz proizvodnog sektora, – navodi Kreho u današnjem saopštenju za javnost.