FOTO: Batonovi muhabeti, Bošnjaci jučer, danas, sutra

Piše: Said Šteta

KPS „Baton“ ponovo je nadmašio sebe, jer u kulturnom djelovanju u gradu Zenica odavno nema valjane konkurencije.

U prostorijama BZK „Preporod“ u Zenici, utorak, 23. januara 2018.godine, održani su još jedni „Batonovi muhabeti“ na temu „Bošnjaci jučer,danas, sutra“. Predavač je bio dr. Mustafa Cerić, reis-ul ulema IZ Bosne i Hercegovine u periodu 1993-2012. godina.

Moderator ovih muhabeta, novinar Sinan Gluhić, inače urednik TV Zenica, u uvodnom dijelu apostrofirao je kompetetntnost predavača da govori na ovu temu, dok je dijelove biografije pročitala Belma Dedić.

Predavač, reis efendija Mustafa Cerić, kako ga prijatelji oslovljavaju, počeo je svoje obraćanje ajetom iz Kur'ana, da bi naveo nekoliko historijskih činjenica o dobrom Batonu, čuvaru Bosne od prije dva milenija, kao podsjećanje prijeko potrebno i danas, kada na Bosnu i Hercegovinu kidišu neprestano. Danas to čine podlije, ne topovima i bajonetama, nego uskraćivanjem temeljnih prava čovjeka, prava na jezik, a samim tim i pravo govora. Potvrda tome je i ovih dana u područnoj školi kod Zvornika, sa djecom Bošnjacima, kojima se jezik vezuje za antiustavne odredbe zakonika RS-a.

Da bi slikovitije objasnio stanje Bošnjaka jučer, danas, sutra, kako je i tema ovog predavanja, reis efendija se poslužio 18. Surom Kur'ana, El-Kehf-Pećina. Kako je kazao u ovoj suri je pronašao odgovore na pitanje stanja Bošnjaka.

Prvo što se nametnulo kao važnost odlike trenutnog stanja, jeste stanje depresije. Činjenicu nedovršenosti započetih procesa izgradnje stubova opstojnosti Bošnjaka poredi sa polovično uzoranom njivom, gdje se javljaju orači na već uzorano, a niko da nastavi tamo gdje je tvrda ledina.

U nastavku svog obrazlaganja, konstatno se oslanjajući na suru Pećina, reis efendija Cerić je prisutnoj publici na kraju potcrtao da su se Bošnjaci kroz višemilenijsku prošlost znali oduprijeti najezdama osvajača i krvnika, samo da ovoga puta moraju znati pokazati više pameti. Pameti ima u Bošnjaka, samo nije adekvatno iskorištena za nastavak očuvanja prije svega Bosne i Hercegovine kao države, a samim tim i Bošnjaka u u njoj. Naravno, niti jednog trenutka ne potencirajući samo Bošnjake kao narod, nego i sve druge koji ovdje žive. To je potkrijepio primjerom Filipina, jer je upravo stigao sa jednog skupa u Manili, gdje, kaže, ima preko stotinu nacionalnih skupina, ali svi žive u skladu i harmoniji po zakonima te države. Zašto to ne bi mogla biti Bosna i Hercegovina?!

Završavajući, poručio je kako vjeruje da Bosna i Hercgovina ima čestite ljude, poput stopostotnog RVI, magistra i uskoro doktora historijskih nauka, Amira Ismića. On svojim radom u KPS „Baton“ čiji je predsjednik, najbolje pokazuje kako se može kroz kulturu, zatim sport, pa i izdavaštvo, što je trenutna preokupacija „Batona“, jačati stanje zajednice, a time i Bosne i Hercegovine.

Ovakva okupljanja su prijeko potrebna, naglasio je na kraju dr.Mustafa ef. Cerić.

Said Šteta