Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Adisu Abazu, najduže do 15. februara

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičeniku Ademu Abazu, Sud Bosne i Hercegovine jučer je donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužiteljstva, te je osumnjičeniku Ademu Abazu određen pritvor i to zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičenik, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Pritvor po ovome rješenju može trajati najduže jedan mjesec računajući od dana lišenja slobode, odnosno najduže do 15. februara 2018. godine ili do drugačije odluke Suda.

Adem Abaz je osumnjičen da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala iz članka 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz članka 193. stavak 1. KZ BiH, saopšteno je iz Krivičnog odjeljenja Odjela II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH.

Zeničanin Adis Abaz uhapšen je u okviru međunarodne operacije koja se vodi u saradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, s ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizovane kriminalne grupe, čiji se pripadnici terete za nabavku i krijumčarenje veće količine automatskog naoružanja i streljiva iz BiH prema Republici Sloveniji, te dalje prema zemljama EU.