Najavljena saradnja Zenice i Džakarte u razmjeni studenata Medicine i medicinskih sestara

Njena ekselencija Amelia Ahmad Jani, ambasadorica Republike Indonezije u BiH bila je u posjeti je Zeničko-dobojskom kantonu. Nakon susreta sa premijerom, razgovarala je sa rektorom , a potom i sa zeničkim studentima. Po svemu sudeći, uskoro će doći do ostvarenja saradnje u oblasti obrazovanja- razmjene stručnog kadra i studenata i to na polju medicine.

Tokom sastanka sa premijerom Miralemom Galijaševićem bilo je riječi o ovoj vrsti saradnje izmedju Zeničko-dobojskog kantona i Republike Indonezije, ali i o mogućnostima uspostave saradnje u oblasti energetskog sektora i turizma.

Gošća je istaknula kako je sve veći broj Indonežana u turističkoj posjeti BiH, te da bi voljela i da bude obrnuto. Slijedeći susret dvoje zvaničnika dogovoren je tokom predstojećeg Sarajevo Biznis Foruma, a NJ. E. ambasadorica Ahmad Jani  je svoju posjetu nastavila u rektoratu zeničkog Univerziteta.

U obraćanju medijima istaknula je da je saradnja sa univerzitetom započela upravo danas.

Razgovor je bio plodonosan, odnosio se na razmjenu studenata i predavača, kao i medicinskih sestara“, kazala je NJ. E. Ambasadorica dodavši da će do razmjene doći i u oblasti inžinjeringa.

Zanimale su nas dakako konkretnije informacije o razmjeni stručnog kadra. Po riječima rektora Kukića rano je još govoriti o tome.

Ovo je tek svojevrsni protokol o saradnji, a eventualni sporazumi sa univerzitetima i visokoškolskim ustanovama u Indoneziji, uz pomoć Ambasade, će nam omogućiti više informacija o kojim oblicima saradnje će biti riječ“, odgovorio je prof.dr Damir Kukić rektor UNZE, napomenuvši kako Indonežani uglavnom podrazumijevaju mobilnost studenata i profesora. Inače su na studiju u Džakarti trenutno dva naša studenta.

Razvoj Indonezije u ekonomskom, kulutrološkom i turističkom smislu bila je tema razgovora njene ekselencije ambasadorice Amelie Ahmad Jani sa studentima, profesorima i dekanima zeničkog univerziteta. (A.H.)