Gripa: Epidemije nema, ali oprez nije na odmet

U ambulantama porodične medicine na području grada registrovan je tek neznatan broj građana oboljelih od gripe tip A, dok je od blaže varijante, tipa B obolio nešto veći broj ljudi, tako da nema govora o nekoj epidemiji, saopštila je specijalista porodične medicine, doktorica Subhija Prasko.

To, međutim, ne znači da je opasnost prošla. I dalje treba preventivno djelovati.

Doktorica Prasko podsjetila je na klasične simptome gripe: vrlo visoka temperatura od 38 do 40 stepeni, opšta slabost, bolovi u mišićima, glavobolja i groznica. Preporuke za prevenciju gripe su manje-više poznate: izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kihanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), često provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, održavanje higijene prostora u kojem radimo, te na koncu, ukoliko ipak obolimo, izolacija i njega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata.

Preporuka građanima je i da ne uzimaju antibiotike na svoju ruku, jer gripa je virusno, a ne bakterijsko oboljenje. Za početak će najviše pomoći dosta čaja, vitamini i paracetamol.