Pravoslavni vjernici svetom liturgijom obilježili Božić

Svetom liturgijom u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici pravoslavni vjernici jutros su obilježili Božić, jedan od najradnosnijih hrišćanskih praznika. Svetu liturgiju predvodio je jerej Marko Maleš, starješina Hrama.

Božićnoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika.

– Danas proslavljamo jedan od najradnosnijih hrišćanskih praznika, rođenje Gospoda Isusa Hrista. Već 2.000 godina ljudi se raduju njegovom rođenju, jer je to ono što je Bog obećao ljudima, da će kroz Sina Svoga dati spasenje svima. Mi se pripremao za taj veliki praznik postom koji traje 40 dana i praznicima koji se obilježavaju prije toga i krunom, liturgijom koja se služi na dan rođenja Hristovog. Za nas je ovaj praznik jako bitan jer je to praznik mira, ljubavi, radosti, to je praznik porodični iznad svega, praznik cijelog svijeta i cijele crkve jer značaj Božića ne možemo ni opisati riječima, ali vidimo koliki se značaj daje rođenju Hristovom. Poželio bih svima srećan Božić riječima ‘Mir Božiji, Hristos se rodi’, a svim ljudima dobre volje da bude srećna ova 2018. godina –  poručio je Maleš.

Liturgiji u Zenici prisustvovao je i fra Zdravko Anđić iz Župe sv. Ilije u Zenici, koji je istakao da ovdje ostoji lijepa tradicija posjećivanja pripadnika drugih religija, u zajedničkoj proslavi blagdana.

Sinoć je paljenjem badnjaka, pred Hramom Rođenja Presvete Bogorodice najavljen dolazak Božića, a vjernici su uz vatromet i narodno veselje nastavili sa bdenjem uoči pravoslavnog Božića.

ZenicaInfo želi Vam srećan Božić!

foto: AA