Trudnicama u ZDK će se refundirati novac za Clexane injekcije

Clexane injekcija je samo jedan od lijekova koje trudnice uzimaju kako bi spriječile stvaranje tromba koji može biti fatalan za majku i dijete.

Zeničanka Lana Jonjić, koja i sama koristi Clexane injekcije, pokrenula je inicijativu o 100-postotnoj refundaciji troškova s obzirom na to da je nadležno ministarstvo d nedavno refundiralo samo 15 injekcija u iznosu oko 140 KM, dok je za jednu trudnoću potrebno oko 3.000 KM.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona krajem 2017. godine donijela je Zaključak kojim će se troškovi za kupovinu Clexane injekcija, zajedno s ostalim heparinskim lijekovima, refundirati od Zavoda zdravstvenog osiguranja u stopostotnom iznosu, a inicijativa ide dalje prema Federalnom ministarstvu zdravstva koje ovaj lijek treba uvrstiti na “A” esencijalnu listu lijekova.

“Ovo je pobjeda za sve bebe čije majke imaju dijagnosticiranu trombofoliju i čiji životi ovise o heparinskim lijekovima, a jedan od njih je upravo Clexane. Trudnice s trombofilijom u ZDK će od ove godine imati pravo na potpunu refundaciju heparinskih lijekova. Ovo je ogroman pomak i veliko olakšanje za sve žene u blaženom stanju”, izjavila je Jonjić te dodala:

“Naša borba ne prestaje ovdje, naredni korak je da Federalno ministarstvo uvrsti Clexane i druge lijekove na ‘A’ esencijalnu listu lijekova što smatramo dugoročnim rješenjem.”

Apeli za prikupljanje Clexane injekcija još uvijek postoje u drugim kantonima, a jedan takav slučaj je i trudnice iz Tuzle koja nije u mogućnosti da kupi injekcije i prema riječima Jonjić to je samo jedan od desetina slučajeva u Federaciji BiH gdje nije u potpunosti regulisana ova problematika.

“Pronaći ćemo neki kontakt i u Tuzli kako bismo ohrabrili trudnice da pokrenu istu inicijativu pred svojim nadležnim ministarstvima i zavodima zdravstvenog osiguranja. Borba nije lagana i jednostavna, ali način uvijek postoji”, poručila je Jonjić.

Clexane injekcija je samo jedan od lijekova koje trudnice koriste kako prije i u toku, tako i nakon trudnoće, kako bi spriječile stvaranje tromba i kobne posljedice.

Trudnice u Zeničko-dobojskom kantonu su ostvarile svoj cilj, a do konačnog uvrštavanja lijeka na “A” esencijalnu listu lijekova na nivou Federacije BiH, spremne su pomagati trudnicama u drugim kantonima donirajući im injekcije i druge lijekove potrebne za život majke i djeteta.