Zbog neusvajanja budžeta FBiH nije produžen revolving kredit za penzije

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje zbog neusvajanja budžeta FBiH za 2018. godinu u Parlamentu FBiH, nije mogao produžiti revolving kredit kod komercijalnih banaka, potvrdio je za Faktor Zijad Krnjić, direktor Zavoda.

Podsjećanja radi, kredit je istekao 31. decembra, a posljednjih mjeseci je omogućio redovniju isplatu penzija.

– Revolving kredit nismo obnovili, jer za to nam treba finansijski plan i budžet. Dakle, bez budžeta za 2018. godinu ne možemo produžiti revolving kredit, a kredita nema ni s privremenim finansiranje u FBiH. Dobro je što je naše poslovanje u 2017. godini bilo znatno bolje, tako da ćemo mi deficit svesti na ispod 130 miliona KM. I s aranžmanom korištenja sredstava BH pošte mi ćemo 5. januara isplatiti penzije bez kredita, tako da zbog toga nećemo biti ugroženi s isplatom – rekao nam je Krnjić.

Dodaje kako bi ipak bilo lakše s donošenjem finansijskog plana, budžeta FBiH, kada bi se mogao obnoviti revolving kredit.

– Pojašnjenja radi, da bismo podigli kredit mora biti usvojen finansijski plan i Ministarstvo finansija FBiH mora dati saglasnost. Sve to ne može bez budžeta. Ali kažem, mi ćemo ovu penziju moći isplatiti i bez revolving kredita. S druge strane, jeste problem što nije usvojen budžet. Kasnit će finansijski tokovi, na vrijeme se neće izmirivati obaveze, kasnit će se s plaćama. Nama je bez budžeta očekivano da će pasti naši izvorni prihodi od doprinosa. Zbog toga posredno neusvajanje budžeta može imati negativne indikacije na našu likvidnost – upozorio je Krnjić.

Naime, posljednji ugovor za revolving kredit kod komercijalnih banaka je bio 74 miliona KM i Zavod se zaduživao kod banaka po nalogu Vlade FBiH. Time se uspostavila stabilnost u isplati penzija. Tako se s ranijih 20 dana, kreditnim zaduženjem, isplata penzija svela na dva-tri dana, a isplaćivanje penzija je počinjalo na vrijeme, uglavnom, petog u mjesecu, kako je i bilo digovoreno ranijim sporazumom Saveza udruženja penzionera FBiH i Vlade FBiH.