U Zenici održan skup podrške narodu Palestine

Udruženje palestinske zajednice u BiH, Egipatska unija, Udruženje „Mladi muslimani“ i Udruženje bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva organizovali su mirni miting podrške palestinskom narodu i protest protiv odluke američkog predsjednika da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela. Palestinskom narodu ponovo je upućena poruka da u svojoj borbi nisu usamljeni.To svakako potvrđuje i jučerašnja sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Udruženje bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva, kao jedan od suorganizatora mitinga, već punih 15 godina pruža punu podršku palestinskom narodu u borbi za slobodu.

Predsjednik udruženja, Avdo Hebib, ponovio je i ovom prilikom da je palestinski narod decenijama izložen svakodnevnoj torturi i diskriminaciji. Kap koja je prelila čašu odluka je američkog predsjednika Donalda Trampa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija jučer je usvojila je rezoluciju, kojom se traži povlačenje odluke o priznanju Jerusalema za glavni grad Izraela, sa 128 glasova za, 9 protiv i 35 uzdržanih, među kojima je i glas BiH.

Paradoks je, kaže Hebib, što većina stanovništva BiH, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, podržava priznanje Palestine kao samostalne države i istočnog dijela Jerusalema kao glavnog grada. Međutim, bh. politika godinama ima sasvim drugo stajalište. (R.Š.)