FOTO: Kuda idu divlje svinje, priča o saobraćajnoj nezgodi na Koridoru 5c

Priče poput ove, nisu toliko neobične, s obzirom da na našim putevima, uključujući i puteve od većeg javnog značaja, nije rijetkost naići na zalutale životinje, kojima tu naravno nije mjesto.

Autoput A-1 na koridoru 5c trebalo bi da potpuno zadovoljava visoke bezbjednosne standarde puteva budućnosti, no kako pokazuje slučaj Zeničanina, rođenog Gačanina, Zijada Bašića, tokom izgradnje ovog kapitalnog saobraćajnog objekta, bilo zbog bahatosti ili neznanja, učinjeni su naizgled naivni, ali teški propusti.

Ovo je njegova priča.

Vozeći se svojim Audijem, sa suprugom u večernjim satima, 7. novembra, iz pravca Sarajeva prema Kaknju, u mjestu Bajrak kod Bilješeva, u izrazito lošim vremenskim prilikama, po mraku i odmah iza okuke, na udaljenosti od svega nekoliko desetina metara, Zijad je iznenada ugledao krdo divljih svinja, i to u dijagonalnoj formaciji, raspoređenih praktično preko obiju kolovoznih traka autoputa.

Užasnut, ali ne gubeći kontrolu, uspio je skrenuti vozilo prema lijevoj traci, gdje su ga dočekale tri goleme životinje, među kojima dvije nezgodu nisu preživjele.
Zračni jastuci su spriječili da se vozač i suvozačica teže ozlijede, ali je Zijadova supruga ipak završila u Hitnoj pomoći, šokirana i sa lakšim povredama grudnog koša.

Zijad je prisustvovao policijskom uviđaju, podvrgnuvši se i alko-testu, koji je pokazao odsustvo alkohola u krvi.

Zijad kaže kako je od policije i vozača BIHAMK-a čuo da je na istom mjestu u istim okolnostima, tri dana prije ovog događaja, nastradao još jedan vozač iz Visokog, koji je tom prilikom prošao sa težim povredama.

Već sutradan, sam kreće u istragu. Kako se moglo desiti da se na putu namijenjenom isključivo brzom motornom saobraćaju, sa režimom neprekinutih tokova i uz garanciju sigurnosti vozača, odjednom pojavi krdo divljih životinja i ko je za to kriv.

Lovačko društvo ‘Srndać’ iz Kaknja, koje se ne smatra odgovornim za zalutale divlje životinje u rejonu koji kontrolišu, utvrdili su da je izrovana zemljana površina na liniji spajanja regionalne ceste i autoputa, mjesto gdje su divlje svinje ušle na autoput, dokle su došle potokom iz pravca kakanjskog sela Mioči. Na licu mjesta zapazili su da je otvor potoka blokiran novo-postavljenom zaštitnom ogradom, pričvršćenom na zaštitnu ogradu koja razdvaja regionalni od autoputa.

Autoput na ovoj dionici održavaju Sarajevo-putevi, koji su se na primjedbu Zijada Bašića, branili time da za taj dio puta i za takvu situaciju oni nisu nadležni.

Sve što je učinilo Javno preduzeće Auto-ceste F BiH bilo je da mu ukaže na mogućnost naknade štete od auto-osiguranja, koju na kraju nije mogao naplatiti, s obzirom na obim oštećenja vozila.

-Pitam se da li da ih sve tužim, ali znajući kako kod nas funkcioniše pravosuđe, vjerovano se neću upuštati u skupocjeni, maratonski postupak dokazivanja odgovornosti za štetu na automobilu i za strah koji smo pretrpjeli, pogotovo moja supruga, – kaže nam Zijad.

Zato je odlučio svoju priču na ovaj način podijeliti s javnošću, s nadom da će se za „rupe“ na autoputu neko već jednom dužno pobrinuti, s obzirom da to svi debelo plaćamo.

(S. Stević)