VIDEO: Tuga u porodičnoj kući bivšeg rudara Šefika Šišića

Bivši rudar zeničkog Rudnika mrkog uglja u Zenici, Šefik Šišić sa pritiskom neizvjesne borbe za ostvarivanje zarađene vlastite penzije u rudniku Stranjani, nije se više mogao nositi i juče je izvršio samoubistvo u porodičnoj kući u Gradišću. Bio je jedan od zeničkih rudara, koji pokušavaju skrenuti pažnju javnosti i društva na njihov problem nemogućnosti ostvarivanja penzija, a zbog neuplaćenih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ovo je nažalost problem dobro poznat i brojnim drugim radnicima u pojedinim preduzećima u našoj zemlji, koji i nakon odrađenog punog radnog staža i ne svojom greškom, penziju ipak ne mogu ostvariti, ostajući tako bez novaca za vlastiti i život svoje porodice.

Šefik Šišić bio je čestit i dobar rudar zeničkog rudnika Stranjani, a njegova borba za ostvarivanje prava na penziju trajala je od maja ove godine, navodi njegov bivši radni kolega, Tevhid Smriko, jedan od 44 zenička rudara, koji zbog toga što im zenički Rudnik mrkog uglja nije uplaćivao doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, bitku za svoju penziju vode i javnim protestima, koje su organizovali pred zgradom uprave zeničkog Rudnika, ali i Federalne vlade u Sarajevu.

U kući bivšeg zeničkog rudara Šefika Šišića u Gradišću ostale su supruga i dvije maloljetne kćerke, a uz tugu i žalost tu je i strah kako i od čega dalje živjeti, strah sa kojim se bore i njegove bivše radne kolege dalje nastavljujući borbu za svoje pošteno zarađene penzije.

O nama i radnicima sa sličnim problemima, kaže bivši rudar Smriko, niko se ne brine u našem društvu i nikoga nije briga hoćemo li uprkos pošteno zarađenoj penziji uopšte i doći do nje.

Zato je nakon ovoga krajnje vrijeme da se neko i zamisli, a potom i poduzme nešto na rješavanju ovakvih i sličnih problema radnika, poručuje naš sagovornik.

Šefik Šišić ukopan je danas na mjesnom groblju u Gradišću. (V.J.)