Nadzorni odbor NK Čelik o investitorima i preuzimanju Kluba

Nakon što se u medijima pojavila informacija o postignutom dogovoru o ulasku investitora u klupske strukture, osjećamo se dužni iznijeti i zvaničan stav Nadzornog odbora NK Čelik Zenica po tom pitanju.

Evidentno je da se NK Čelik Zenica nalazi u finansijskoj i rezultatskoj dubiozi, te je jasno da bi u takvoj situaciji i više nego dobro došao ulazak u klupske strukture onih ljudi koji su spremni unijeti vlastita sredstva u Klub. Podržavamo sve pozitivne promjene u NK Čelik Zenica ukoliko su one provedene u skladu sa zakonskim propisima, uredno registrovanim Statutom i voljom članova, odnosno legalne i legitimne Skupštine NK Čelik Zenica.

Investitori mogu preuzeti upravljanje klubom na dva Zakonom i Statutom predviđena načina: putem kandidature za Upravni odbor po trenutnom članskom modelu ili putem kupovine upravljačkih prava. Bilo koji od ova dva modela podrazumijeva saglasnost volje Skupštine, a Nadzorni odbor će prije njenog održavanja, u skladu s instrukcijama koje smo 27.10.2017. poslali Pregovaračkom timu (http://bit.ly/2kqkfqW) inzistirati da se definiše model ulaska u klupske strukture, obezbijede garancije za novčana ulaganja i predoči plan rada s posebnim osvrtom na plan dinamike i visinu ulaganja, način realizacije reprograma poreskih dugovanja i odblokade računa.

Naglašavamo da podržavamo svaki čin koji doprinosi oporavku Čelika ukoliko je on proveden u skladu sa zakonskom i statutarnom procedurom.

Nadzorni odbor će u skladu sa statutarnim obavezama, nakon što odrede način ulaska u Klub, institucionalno popratiti sve aktivnosti investitora (sazivanje Skupštine, prezentovanje modela ulaska i dinamike investiranja, garancija koje su investitori ponudili i dr.) u cilju provođenja cjelokupnog postupka na zakonit i Statutom predviđen način.

NO UG NK Čelik