RMU Zenica: Na području Zenice 26 registrovanih ‘divljih’ jama

Danas popodne, na mjesnom groblju u Pojskama, ukopan je Senahudin Hodžić (26), koji je u petak smrtno stradao kopajući ugalj u ilegalnoj jami u Podbrežju.

U domu porodice Hodžić, u zeničkom selu Konjevići, rodbina i prijatelji danas su se oprostili od Senahudina, 26-godišnjaka nastradalog u petak, u nesreći u jednoj od ilegalnih jamskih kopova u naselju Podbrežje. Jedan od dvojice Senahudinove braće, kao i on, iako mlad, dugogodišnji kopač uglja u improvizovanim divljim jamama, kaže kako je to za njihovu brojnu porodicu, jedini izvor prihoda.

– Allah dragi najbolje zna. Ja moram radit’, šta ću drugo, hoću ubijat’, krast’, šta ću!?, – kaže nam 31-godišnji Alija, koji je nedavno oženjen i očekuje svoje prvo dijete.

Na Senahudina se u petak ujutro obrušila zemlja dok je zajedno sa svojim rođakom, Saudinom Doglodom, pokušavao da izađe iz jame sa dubine od oko 40 metara. Saudin je lakše povrijeđen, prošao je sa ogrebotinama i povredama grudnog koša i ruku. Senahudina je u momentu nesreće, držao za ruku. Spasila ga je, kaže, greda, koja je spriječila da ga zemlja potpuno zatrpa.

Iz jame je Saudina, uz pomoć mještana, izvukao njegov brat, Hajriz, koji zajedno sa još šestoricom, po jamama kopa ugalj već skoro dvije decenije. Čim su Saudina izvukli na površinu, shvatili su: za Senahudina je bilo već kasno.

Veliki broj stanovnika zeničkih sela primoran je na svakodnevni rad u napuštenim jamama, kako bi zaradili da prežive. Hajriz Doglod je demobilisani borac, kako kaže, major u vojsci, heroj ovog grada, koji od države nije dobio ništa. I dalje će raditi najopasniji posao za koji zna. Zbog svojih četvoro djece.

– Sutra, prekosutra, opet idem. Računi pristižu svaki dan. Živjeti se mora, – kaže Hajriz.

Na desetine divljih jama, registrovanih 26, ne samo na lokalitetu Podbrežja, već i u Mošćanici, na Rači i u Stranjanima, pod stalnim su kontrolama stručne komisije zeničkog Rudnika, koja o aktivnostima u ilegalnim jamama redovno izvještava institucije civilne zaštite i policijske organe. Sredinom prošle godine, Tužilaštvu Zeničko-dopbojskog kantona podnesena je krivična prijava protiv nepoznatih lica, koji su zaticani na djelu. Čak su organizovani i zajednički sastanci nadležnih, ali do sada, pomaka nema.

– Očekujem nakon ovoga da Kantonalno tužilaštvo i nadležne institucije poduzmu korake po našim brojnim izvještajima o ilegalnim radnjama u ovim jamama. Pozivam MUP ZDK da zajedno probamo spriječiti te ilegalne radnje, koje ne donose nikome ništa dobro, kaže nam Merhun Arnaut, tehnički direktor RMU Zenica, ujedno rukovodilac Spasilačke čete zeničkog rudnika.

Spasilačke ekipe Rudnika mrkog uglja u petak su 12 sati pokušavale locirati nastradalog iz jame u Podbrežju. Kad su ga izvukli na površinu bila je ponoć. Ovo nije prvi put da su ilegalne jame eksploatacionih lokaliteta zeničkog Rudnika, odnijele ljudske živote. Prošle godine, u avgustu, od gušenja plinom u jami na lokalitetu industrijske deponije Rača, život su izgubila trojica mladih ljudi. Nažalost, za sada nema načina da se ovakve tragedije spriječe. Ljudi zarađuju za hljeb, koji je danas u ovoj državi, sa barem sedam kora. (S. Stević)

Foto: R. Halilkadić i S. Stević