Ima li čistog zraka u Donjoj Gračanici

Za mještane mjesnih zajednica koje se nalaze u blizini industrijske zone, ali i sve građane ovoga grada, već duži niz godina zagađen zrak i zemljište je svakodnevan problem.

Posjetili smo mjesnu zajednicu Donja Gračanica, naselje smješteno sjeverno od pogona ArcelorMittala. I ova mjesna zajednica trpi posljedice zagađenja, ali kako naši sagovornici ističu, stanje ipak nije toliko loše u poređenju sa mjesnom zajednicom Tetovo.

„Mi smo sjeverno naselje od fabrike, pa 80% dana vjetar puše i nosi dim od Donje Gračanice“, rekao je za naš portal Mehmed Kos, mještanin mjesne zajednice Donja Gračanica.

Za mještane mjesne zajednice Donja Gračanica, ljetni dani i sjeverni vjetar znače nešto čišći zrak. Problem nastaje, kažu, u zimskim danima, kada zbog pritiska, dim iz pogona ArcelorMittala ne može da ide u atmosferu, nego se u našoj zeničkoj kotlini zadržava sve do proljetnih, odnosno toplijih dana.

„Zagađenje vjerovatno da utiče na naše zdravlje. Ovdje se pokazuje nešto više bolesti nego nekada prije, ali nije to samo u ovoj mjesnoj zajednici“, rekao je Sejfudin Sivac, mještanin mjesne zajednice Donja Gračanica.

Baš kao i mještani Tetova, i u Donjoj Gračanici strahuju za svoje zdravlje.

„Tetovo je ugroženo, ali i mi smo. Bolje bi bilo da pogoni ne rade, ali potrebno je da rade zbog radnih mjesta“, dodaje Sivac. (Ajna Nikontović)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime