Predstavljeni modeli finansiranja cirkularne ekonomije

Cirkularna ekonomija je odlična prilika za razvoj i unaprijeđenje kvaliteta života, a u zemljama Zapadnog Balkana se veoma malo koristi ovaj model.

Udruženje Geopa započelo je danas prezentacije, u većim gradovima BiH, mogućnosti sufinansiranja projekata iz sfere cirkularne ekonomije. Najkraća definicija cirkularne ekonomije je da je to pristup koji povezuje ekonomiju i sistem upravljanja otpadom.

Prema riječima Anje Brnić, u BiH je ovaj model skoro pa nepoznat, a potrebno je sinergijski pristupiti radu u svim  sektorima, od politike, privrede, akademske zajednice. Važan aspekt je svakako i podizanje svijesti cijelog društva za korištenjem ovog modela, čiji je glavni cilj unaprijediti kvalitet života. Zato je potrebno iskoristiti sve mogućnosti sufinansiranja, među kojima su glavni investitori i pristupni fondovi.

„Zato smo na prezentaciju pozvali predstavnike ministarstva privrede da govore o Zakonu o javno – privatnom partnerstvu, koji je zapravo alat u realizaciji projekata cirkularne ekonomije. Što se tiče pristupnih fondova Evropske unije oni bi 2020. godine trebalo da budu u punom kapacitetu. Do tada mi moramo biti spremni, educirani i dovoljno informirani kako bismo mogli aplicirati“, ističe Said Bečić, predsjednik Udruženja Geopa.

Zeničko-dobojski kanton je medju prvima u Bosni i Hercegovini izradio zakonski okvir za javno-privatno partnerstvo.

Prema riječima Osmana Buze, pomoćnika kantonalnog ministra za privredu, dosta je stranih investitora zainteresirano za ulaganje u projekte javno – privatnog partnerstva, ali je na javnom sektoru da te projekte i pripremi.

Nakon  Zenice prezentacije će biti održane u Tuzli i Banjoj Luci. Riječ je o trogodišnjem projektu Geope i LIR evolucije, koji finansira Evropska unija. (A. Huskić.)