Potpisani ugovori za finansiranje projekata 62 nevladine organizacije

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, potpisao je danas ugovore sa 62 nevladine organizacije, kojima je odobreno ukupno 115 hiljada konvertibilnih maraka za razvoj projekata iz oblasti privrede, kulture, politike mladih, socijalne zaštite, ekologije, sporta i zdravlja. 

Budžetom za ovu godinu planirano je 210 hiljada maraka za projekte nevladinog sektora i očekivao se veći broj prijava, međutim, na Javni poziv, raspisan krajem februara, u roku i na propisan način prijavljena su 62 projekta zeničkih nevladinih organizacija.

„Bio je javni poziv i meni je žao što nije bilo dovoljno aplikanata. Danas je dodijeljeno 115 hiljada maraka, 100 hiljada je ostalo i zato sam pozvao sve organizacije kojima nedostaje novca da dovrše svoje projekte, Gradska uprava će ih podržati“, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, poručivši da se ovim žele ohrabriti proaktivne organizacije civilnog sektora, koje će raditi na jačanju kapaciteta ovog grada.

Projekti će biti implementirani na području grada i u skladu su sa razvojnim ciljevima, strateškim dokumentima, akcionim planovima i drugim relevantnim dokumentima.

Putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, iznosom od 78.900 KM, biće finansiran najveći broj projekata udruženja i organizacija. Služba za privredu i upravljanje razvojem podmiriće budžet odobrenih projekata sa 23.660 KM, a Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, sa 11.800 KM. (Sanja Stević)