Nove ortofoto snimke Federacije BiH dostupne na Geoportalu FGU

Federalna geodetska uprava je saopćila da su korisnicima geodetskih i katastarskih podataka od danas na Geoportalu FGU preliminarno dostupne nove ortofoto snimke Federacije BiH.

Ortofoto snimke su nastale na temelju satelitskih snimaka područja Federacije BiH, a snimanje je vršeno tijekom druge polovice 2018. godine u sklopu projekta „Izrada digitalnih ortofoto planova Federacije BiH“. Ortofoto snimci su izrađeni za kompletno područje Federacije BiH i to u rezoluciji 40 centimetara.

Ortofoto je avionski/satelitski snimak tla u digitalnom rasterskom obliku, koji je posebnim postupcima geometrijski popravljen, tj. ortorektificiran tako da je mjerilo na cjelokupnom snimku uniformno. Takav ortofoto predstavlja nezamjenjiv temelj u praćenju promjena u prostoru, urbanizma i prostornog planiranja, projektiranja i implementacije projekata u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, okoliša i zaštite životne sredine i mnogih drugih oblasti.

Početkom narednog mjeseca se očekuje da će na Geoportalu biti objavljeni i ortofoto snimci urbanih dijelova FBiH kvalitetnije rezolucije od 30 centimetara, čime će ovaj projekt biti uspješno finaliziran, saopćeno je iz ove uprave.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime