Preminuo zenički književnik Esad Ekinović

Ljubitelje kulture u Zenici rastužila je vijest da je u subotu, u 78 godini, u dalekom Kopenhagenu preminuo Esad Ekinović. Bio je pjesnik čiji su stihovi uvršteni u antologije i svojevrsni moderator kulturne scene Zenice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Esad Ekinović bljesnuo je na književnoj sceni Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije već svojom prvom zbirkom poezije „Pokušaj ravnoteže“. Inovativna i autentična, ova zbirka , objavljena 1971 godine, najavila je dolazak nove književne zvijezde. Nagrađena je kao najbolja od fondacije „Antun Branko Šimić“. Iz razloga samo njemu znanih, Esad Ekinović se zaustavio i svoj nevjerovatni dar iskazivao tek povremenim objavljivanjima u književnoj periodici, a energiju je trošio na animiranje kulturne scene u Zenici gdje je uživao nepodjeljen ugled. Željko Grahovac, pjesnik i književni kritičar podsjeća da je Gradska biblioteka u Zenici prije nekoliko godina objavila knjigu „Veslač u tami“ koja objedinjava pjesme Esada Ekinovića iz njegove prve zbirke te dva neobjavljena ciklusa

Grahovac kaže kako je Esad Ekinović bio neponovljiv u svom nastupu prema ljudima i institucijama i bezkompromisnoj borbi za principe, za kolege i svoj umjetnički dignitet. Esad Ekinović je sa svojom porodicom preselio u Kopenhagen 1992 godine.Komemoraciju će Gradska biblioteka Zenica organizovati u četvrtak. Biće sahranjen u Zenici a porodica će detalje saopštiti naknadno.(D.T.)