Usvojena odluka o izradi Regulacionog plana “Trg Alije Izetbegovića”

Gradsko vijeće Zenice usvojilo je odluku o pristupanju izrade Regulacionog plana „Trg Alije Izetbegovića“. Primarni cilj je oživjeti ovaj dio grada, te staviti ga u funkciju razvoja, a riječ je o prostoru između Kineskog zida i rijeke Bosna, te od Kamenog mosta do ulice Talića brdo.

Glavna gradska arhitektica, Mia Skopljak, naglasila je da razlozi za donošenje jedne ovakve odluke proizilaze iz iskazane potrebe za prostornim uređenjem i definisanjem ovog dijela centralne gradske zone, podsjećajući da je ranije  proveden međunarodni javni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja.

Sa druge strane, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ističe da je planom, ispred Kineskog zida, predviđena izgradnja podzemnog parkirališta za 1 000 vozila, s tim da će iznad i dalje ostati zelena površina. Isto tako, dodaje, izgradnja komercijalnih objekata nije predviđena, a centralni dio zadržaće karakter pješačke zone.

Usvajanje odluke jednoglasno su podržali članovi komisije za prostorno planiranje, a svoje tumačenje dala je i komisije za propise koja smatra da nepostojanje prostornog plana nije, niti može biti prepreka za usvajanje regulacionog plana.

Odluka o pristupanju izrade regulacionog plana „Trg Alije Izetbegovića“  usvojena je sa 26 glasova za i jednim glasom protiv. (R.Šabanović)