4G mreža u BiH, ima li pomaka ?

Sastanak aktera uključenih u proces uvođenja mobilne telekomunikacijske mreže četvrte generacije trebao bi biti održan danas u sjedištu Regulatorne agencije za komunikacije. Na ovom sastanku konačno bi trebali biti usuglašeni svi potrebni detalji, primjerice potrebne specifikacije i cijene dozvola, koji bi potom bili upućeni Vijeću ministara BiH, čime bi proces uvođenja 4G mreže konačno ušao u završnu fazu.

Bosna i Hercegovina jedina je europska država koja još uvijek koristi mobilnu mrežu treće generacije.

Uvođenje treće generacije mobilne telekomunikacijske mreže nije išlo prema željama korisnika jer domaće stanovništvo nije u krajnjoj liniji imalo ni novac za tada prilično skupe mobilne uređaje.

Danas kada se na tržištu pojavljuju prvi uređaji s 5G telekomunikacijskim čipovima, mrežu koja je još u testnoj fazi, ne postoji niti jedan razlog za odugovlačenje s uvođenjem 4G mreže koja postoji u svakoj zemlji, osim naše. U Regulatornoj agenciji za komunikacije svjesni su interesa javnosti za današnjim sastankom.

“Cilj sastanka je usaglašavanje stavova, u vezi s prijedlogom odluke o uvođenju 4G u BiH, a prije dostavljanja Vijeću ministara BiH. Imajući u vidu da je naša zemlja jedina europska zemlja koja nema pokrivenost 4G mrežom, nadamo se da će sastanak rezultirati usaglašenim prijedlogom odluke”, kaže glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić.

Usuglašavanjem ove odluke proces uvođenja 4G mreže moći će ući u završnu fazu. Što nam znači prelazak s broja tri na četiri? Svaki mobilni uređaj proizveden u posljednjih nekoliko godina ima 4G čip, oni su čak i u najjeftinijim mobitelima, a njihova korist u komunikacijskim aplikacijama poput Skypea, Vibera ili WhatsAppa je neusporediva. Naravno, riječ je o pritisku na servere i brzini usluga.

“U gusto naseljenim gradskim područjima gdje 3G ne može isporučiti dovoljnu brzinu, 4G tu radi bez najmanjih poteškoća. To bi i bila najveća prednost ove mreže, brzina. Ali mi imamo tri monopolista kojima se ne žuri da skaču na mrežu novije generacije, jedni se vade na Vijeće ministara, drugi na telekom operatere i čitava ta priča samo se vrti ukrug”, kazao je Josip Zeljko s popularnog internetskog portala Balkan Gadgets.

Napredniji hardver i algoritmi novih mobilnih generacija omogućuju ne samo drastično veće brzine veze, ravne Internetu putem kablova, nego u Bosni i Hercegovini, primjerice, realno ne bi bilo moguće zagušiti mrežu prevelikim brojem korisnika, što je svakodnevna pojava s 3G mobilnom mrežom.

Izvor: Bhrt.ba