U toku postupak usklađivanja podataka o nekretninama: Nema više dvojne registracije

U organizaciji Federalne geodetske uprave i Službe za katastar Grada Zenice u toku je realizacija projekta usklađivanja podataka katastra i zemljišnjih knjiga.

Kako u praksi imamo dvojnu registraciju, vlasništvo u gruntovnici i posjed katastru, novom metodologijom to će biti objedinjeno, a građani koji se odazovu pozivu neće snositi dodatne troškove upisa u katastar i zemljišne knjige na općinskom sudu, što je pretpostavka za upis prava vlasništva.

Na području Federacije Bosne i Hercegovine u toku je akcija registracije nekretnina. Kako je u dosadašnjoj praksi bila dvojna registracija, vlasništvo u gruntovnici i posjed u katastru, cilj je sve to objediniti na jednom mjestu.

Voditelj aktivnosti je Federalna geodetska uprava.

Na području Zenice, anketari od ponedjeljka obilaze i registruju stambene jedinice, a građani koji se odazovu pozivu neće snositi dodatne troškove upisa u katastar i zemljišne knjige na općinskom sudu.

Sve dodatne informacije građani mogu dobiti na telefon 062 991-863 ili email: zenica@angermeier.ba.

Sam upis prava vlasništva moći će se ostvariti u procesu zamjene, odnosno uspostave nove zemljišne knjige, a o početku procesa javnost će biti obavještena od strane Općinskog suda u Zenici. (Rešad Šabanović)